Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pohlep igralcev in menedžerjev

Deli na:

Športna loterija je kokoš, ki nese zlata jajca, zato se je skušajo polastiti vodilni z Loterije Slovenije, sicer konkurenčne družbe.

Športna loterija je kokoš, ki nese zlata jajca, zato se je skušajo polastiti vodilni z Loterije Slovenije, sicer konkurenčne družbe.

Potem ko sta dve družbi pod okriljem tajkuna Stanislava Valanta napovedali prodajo skupaj 20-odstotnega deleža v Športni loteriji, so se okoli nakupa razplamtele strasti. Športna loterija je namreč zlata jama, tudi v kriznih časih povečuje dobiček. Največje možnosti za nakup ima Loterija Slovenije, torej konkurenčna družba, kar bi bilo z vidika varstva konkurence izredno sporno.

Športna loterija, d. d., ima poleg Loterije Slovenije, d. d., edina vladno koncesijo za prirejanje trajnih klasičnih iger na srečo v Sloveniji, torej gre za njun monopolni položaj na trgu. S prirejanjem spletnih športnih stav, ki so v svetu in Sloveniji izredno priljubljena igra na srečo, se sme pri nas ukvarjati izključno Športna loterija.

Zaradi narave posla prirejanja iger na srečo, monopolnega položaja in kljub krizi ima Športna loterija lep dobiček. Lani je znašal 2,42 milijona evrov, čisti dobiček Loterije Slovenije pa prav tako lani še precej višji, 6,1 milijona evrov. Loterija Slovenije je imela lani 110 milijonov evrov prometa, Športna loterija pa 67 milijonov evrov; oba monopolista pri klasičnih igrah na srečo sta skupaj ustvarila 177 milijonov evrov prihodkov. Iz teh prihodkov se po predpisih napajajo proračuni invalidskih in športnih organizacij.

Loterija Slovenije je tako lani Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO)  ter Fundaciji za šport (FŠO) skupaj nakazala 23 milijonov evrov koncesijskih dajatev, Športna loterija pa skupaj dobrih pet milijona evrov. Čeprav je obema lani v najhujši krizi promet nekoliko upadel (očitno so se bolj prazne denarnice poznale tudi pri igralcih iger na srečo), gre v perspektivi za izredno dobičkonosno dejavnost, zato je prerivanje med zainteresiranimi akterji veliko.


Valant bo pobral smetano
Država seveda nadzoruje in uravnava tudi lastništvo v obeh teh družbah. Tako je na primer lastniško sestavo Loterije Slovenije (LS) določila celo z zakonom že v devetdesetih letih. Največji, 40-odstotni lastnik je FIHO, Kapitalska družba ima četrtinski delež, sledi SOD z dvajsetimi odstotki, FŠO z desetimi, enak delež si delijo zaposleni, nekdanji zaposleni in upokojenci. Skratka, v LS ima država kontrolni delež, drugače je v Športni loteriji.

To so ustanovili pred 15 leti kot neke vrste institucionalno naslednico znane športne akcije Podarim-dobim, ustanovili so jo predvsem predstavniki Smučarske zveze Slovenije (SZS), dobila je državno koncesijo za prirejanje klasičnih iger na srečo. Trenutno so njeni lastniki: Pošta Slovenije (20 odstotkov, PS je v lasti države), SZS (20 odstotkov), Olimpijski komite Slovenije (20 odstotkov), NFD Holding (17 odstotkov), Maksima Invest (17 odstotkov) in Fidina (3 odstotke). Zadnje tri družbe poznavalci vštevajo v korporacijsko omrežje tajkuna Stanislava Valanta.

VEČ V TISKANI IZDAJI