GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pogoj za ratifikacijo

Deli na:

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je zahteval, da vlada Boruta Pahorja omogoči potrditev zaključnega računa proračuna za leto 2007, šele nato pa bodo nadaljevali z ratifikacijo pristopnih protokolov Albanije in Hrvaške v Nato. Za nastali položaj je tako po Janševem mnenju v prvi vrsti odgovorna predvsem koalicija.

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je zahteval, da vlada Boruta Pahorja omogoči potrditev zaključnega računa proračuna za leto 2007, šele nato pa bodo nadaljevali z ratifikacijo pristopnih protokolov Albanije in Hrvaške v Nato. Za nastali položaj je tako po Janševem mnenju v prvi vrsti odgovorna predvsem koalicija.

Po Janševih besedah do zavrnitve zaključnega računa proračuna za leto 2007 na današnji seji DZ ne bi smelo priti - za je glasovalo 42 poslancev, proti pa 43. "To je odgovornost pozicije; ni možno terjati odgovornosti samo od opozicije pri ratifikacijah in drugih odločitvah, kjer je potrebna več kot kvalificirana večina. Tudi koalicija mora biti odgovorna," je opozoril Janša v oziru na ratifikaciji protokolov o vstopu Albanije in Hrvaške v Nato, o čemer bi morali poslanci odločati danes, zahtevana pa je dvotretjinska večina.

Janša je vladno koalicijo obtožil, da je načrtno glasovala proti zaključnemu računu proračuna za leto 2007. "To je bilo prvo leto v zgodovini Slovenije, ki ga je država zaključila s proračunskim presežkom in ta ideološki revanšizem, s katerim se skuša ta dosežek izničiti, presega vse meje dobrega okusa," je dejal.

"Mi smo kot vladajoča koalicija sprejeli zaključne račune celo za leti 2003 in 2004, čeprav je tedanja vlada Antona Ropa v tistih zaključnih računih skrivala za 70 milijard tolarjev luknje, ki ni bila nikjer prikazana. Ampak smo to sprejeli, ker so pač takšna pravila igre," je še dejal Janša in predlagal, da naj Pahorjeva vlada zdaj ponovno predloži zaključni račun proračuna za leto 2007, "koalicija pa naj ga v skladu z dosedanjo prakso in v skladu s pravili in poslovnikom pač podpre ali pa vsaj omogoči njegovo izglasovanje".

Poudaril je tudi, da zadeve glede zaključnega računa in ratifikacij obeh protokolov niso povezane vsebinsko. Kot je dejal, "vsebinsko poslanska skupina pri nobeni od točk, ki so bile na dnevnem redu, stališča ni spremenila". Pred prekinitvijo seje so sicer poslanske skupine že opravile predstavitev stališč do ratifikacije vstopa Albanije v Nato, ki so ga podprle vse poslanske skupine, z izjemo SNS, ki svojega stališča ni obrazložila. Podobno naklonjeno stališče pa ima SDS tudi glede vstopa Hrvaške, saj je Janša kot premier aprila lani na vrhu Nata v Bukarešti prižgal zeleno luč za povabilo Albaniji in Hrvaški v članstvo.

Janša je še zavrnil trditve, da naj bi prihajali pritiski na slovensko politiko - predvsem iz ZDA, da pride čim prej do ratifikacije obeh protokolov. "To so smešne trditve. Vsaka država je samostojna in suverena pri takšnih odločitvah. V času mojega mandata ni bilo nobenih takšnih pritiskov. Verjamem, da jih tudi sedaj ni," je dejal.

Menil je še, da če bi bila širitev Nata na Zahodni Balkan prioriteta, "zaradi katere bi nekdo izvajal pritiske, potem bi se to zgodilo že v Bukarešti lani in bi od tega imela koristi Makedonija". "Toda tega ni bilo in zaradi tega tudi sedaj mislim, da nihče ne pritiska na slovensko vlado," je še dejal.