Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poglejte, kako je ob prazniku Ljubljane leva elita romala na grad k Jankoviću (FOTO)

Deli na:
Poglejte, kako je ob prazniku Ljubljane leva elita romala na grad k Jankoviću (FOTO)

Foto: Primož Lavre

Občinski praznik mesta Ljubljane je bil za župana Zorana Jankovića priložnost, da se pokaže v družbi vse politične in gospodarske elite mesta in države.

Mestna občina Ljubljana je praznovala občinski praznik, ki ga je na Ljubljanskem gradu obeležila s slavnostno sejo mestnega sveta in s podelitvijo nazivov častni meščan in meščanka otroški psihiatrinji Anici Mikuš Kos in predsedniku uprave BTC Jožetu Mermalu. Je pa ves dogodek bolj kot v znamenju nagrajencev ali prestolnice minil v znaku nasmejanega župana Jankovića. Ta je kar sijal ob množici vplivnežev, ki jih je uspel zbrati. Huda leta, ko se je pod težo političnih porazov in pravosodnih težav malce potuhnil, so očitno minila, čas bi bil, da napoved novo kandidaturo za predsednika vlade.

Manj očitno kot pred leta 2011, ko so k njemu v mestno hišo romali s pozivom, naj reši Slovenijo, so tokrat k morebitnemu kandidatu za premierja romali mnogi ljubljanski in slovenski pomembneži. Od starih komunističnih kadrov (Janez Zemljarič, Janez Kocijančič in Janez Stanovnik) prek levičarskih gromovnikov in zgag (Tit Turnšek, Boris Kobal in Svetlana Makarovič) ter odpisanih politikov, ki upajo na povratek (Danilo Türk), do politično gospodarske elite, ki želi biti dobro zapisana pri Jankoviću. Med drugim so se na grad sprehodili menedžerji Janez Škrabec, Dušan Šešok in Janez Pergar, z Ekonomske fakultete sta prišla Dušan Mramor in Metka Tekavčič, tam sta bila tudi padli tajkun Zdenko Pavček in diskreditirani strokovni direktor pediatrije Rajko Kenda, iz "kvote" SMC sta prišla predsednik DZ Milan Brglez in vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Seveda niso smeli manjkati niti Jankovićevi podžupani: Aleš Čerin, Janez Koželj, Tjaša Ficko in drugi člani "najboljše ekipe" v državi.

Nekaj prej je Janković na Trgu narodnih herojev v parku ob slovenskem parlamentu v Ljubljani odkril spomenik Francetu Bučarju. Janković je Bučarja je opisal kot svetel zgled, kako voditi parlament - brez strpnosti do "guncanja afen", župan pa ima visokoleteče načrte za lokacijo, ki jo je določil za bodočo alejo velikanov. Tam že stoji kip Staneta Kavčiča, po "velikanu" Bučarju sodeč pa je očitno, komu bo Janković postavljal kipe.