GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podržaj: Upora v zaporu na Povšetovi ni bilo mogoče v celoti preprečiti

Deli na:
Podržaj: Upora v zaporu na Povšetovi ni bilo mogoče v celoti preprečiti

Trije izmed zapornikov so se povzpeli na streho in tam ostali do prihoda okrepitev - Foto: STA

Protestov, kakršen se je v petek zgodil v ljubljanskem zaporu na Povšetovi ulici, po mnenju generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja ni mogoče v celoti preprečiti.

So pa pravosodni policisti ukrepali v skladu z načeloma postopnosti in sorazmernosti, saj nihče od vpletenih ni bil huje poškodovan, je poudaril.

Generalni direktor uprave Podržaj je danes opisal potek petkovih dogodkov, ko je v ljubljanskem zaporu na Povšetovi ulici prišlo do protesta. Kot je pojasnil, so ob 15.30 kot običajno na sprehod izpustili skupino pripornikov, tokrat 23 oseb. Nekaj pred 16. je na nadstrešek nad vrati priporniškega sprehajališča splezal prvi pripornik.

Izdali so ukaz o prekinitvi sprehoda, a ga priporniki niso upoštevali. Vodstvo zapora je zato aktiviralo dodatne pravosodne policiste, ki ta čas niso bili v službi oz. so bili na drugih dolžnostih. Ob 17.40 se je na nadstrešek povzpel še en pripornik, malo pozneje še tretji.

Kot je zatrdil Podržaj, je protest do tedaj potekal mirno, zato so skušali pripornike na miren način prepričati, naj se vrnejo v svoje sobe. Po ponovnem pozivu nekaj pred 18. uro jih je 12 upoštevalo navodilo. Ti so do 22.18 prostovoljno odšli v svoje prostore.

Po odhodu zadnjega od teh je vodja oddelka za varnost ponovno ukazal, naj se v sobe vrnejo še preostali, a ga niso upoštevali. Zoper osem preostalih so zato odredili prisilno odstranitev, pri čemer so uporabili telesno silo in sredstva za vklepanje.

Trije priporniki, ki so se podali na nadstrešek, pa so ob 22.37 prostovoljno odšli v svoje sobe. Enega izmed njih bodo verjetno tudi ovadili zaradi napada na uradno osebo, saj je z nadstreška na pravosodnega policista odvrgel kovinski pepelnik, je povedal.


Do takrat so bili torej v svojih sobah že vsi priporniki z izjemo enega, ki so ga zaradi njegovih groženj izločili v poseben prostor. Trije pa so bili iz varnostnih razlogov tekom noči premeščeni na druge zaporske lokacije.

Ob pol polnoči se je na klic odzvala služba nujne medicinske pomoči, ki je pregledala pripornike in udeležene pravosodne policiste. Zdravstveni delavci so pregledali štiri pripornike, ostali so pregled odklonili in podpisali ustrezno izjavo. Pregledali so tudi dva pravosodna policista, ki sta bila lažje poškodovana. Nihče od udeleženih v konfliktu pa ni bil težje poškodovan, je zagotovil Podržaj.

Po njegovih informacijah v petek ni šlo za organiziran protest, pač pa za protest enega od pripornikov, ki je nezadovoljen z ugodnostmi, ki mu jih nudijo, a je obenem v tej zaporniški subkulturi dovolj močan, da je na svojo stran pridobil še nekaj drugih.

Kljub temu, da v konkretnem primeru število pravosodnih policistov ni bilo problematično, pa je Podržaj ob tej priložnosti znova opozoril na kadrovski primanjkljaj v pazniških vrstah. Potrdil je, da je vlada nedavno že sprejela sklep o 30 dodatnih zaposlitvah, a opomnil, da bodo nanje lahko računali šele proti koncu naslednjega leta, ko bodo primerno usposobljeni.

Območje zapora je sicer tudi na petkov večer preletaval brezpilotni letalnik. Podržaj je potrdil, da so policiji v zvezi s tem prijavili sum nepooblaščenega snemanja, a več od tega glede na svoje pristojnosti niso mogli storiti. So pa pravosodnim policistom posebej naročili, naj bodo pozorni, če bi letalnik kar koli odvrgel na območje zapora. Vendar se to po zagotovilih Podržaja ni zgodilo.

Podržaj je danes potrdil, da zaprti izražajo nezadovoljstvo, med drugim zaradi hrane in nekoliko slabšega sprejema TV programov. Vendar pa je v konkretnem primeru šlo za nezadovoljstvo posameznika. "Tudi če je šlo za organiziran protest, je bila ta organizacija slaba," je še ocenil Podržaj, ki je posebni komisiji naložil analizo dogodka.

Po poročanju Večera naj bi upor sprožil albanski državljan Valon Hoxhaj, ki je osumljen v policijski akciji Kobra, ki so jo začeli koprski kriminalisti.