Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Podpis v Stockholmu

Deli na:

Predsednika vlad Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, sta danes v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum, ki naj bi prinesel rešitev vprašanja meje med sosedama. Sporazum je kot priča v imenu predsedstva EU podpisal tudi švedski premier Fredrik Reinfeldt.

Predsednika vlad Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor, sta danes v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum, ki naj bi prinesel rešitev vprašanja meje med sosedama. Sporazum je kot priča v imenu predsedstva EU podpisal tudi švedski premier Fredrik Reinfeldt.

Premier Borut Pahor meni, da današnji dan ni zgodovinski samo za Slovenijo, Hrvaško in Evropsko unijo, temveč za celotno mednarodno skupnost. Danes se je zgodilo nekaj dobrega, kar je navdih za prihodnost in ne skrb. "Kakšen fantastičen dan," je dejal Pahor.

Poudaril je še, da sta s hrvaško premierko Jadranko Kosor verjela drug drugemu in da sta z vzajemnim zaupanjem in spoštovanjem uspela premagati ovire, ki so bile pogajalcem pred njima previsoke.

Predsedujoči EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt je ob podpisu poudaril, da je podpis znak političnega poguma in da odpira novo poglavje v odnosih med državama.

Sporazum sta danes podpisala predsednika vlad Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Jadranka Kosor. V imenu predsedstva EU je sporazum kot priča podpisal Reinfeldt. Obema premiera je ob podpisu toplo čestital za ta korak in poudaril, da bo njun način vodenja navdih tudi za druge v regiji.

Predsednika vlad v Stockholmu spremljata zunanja ministra Samuel Žbogar in Gordan Jandroković. Po podpisu bo sledilo kosilo.

Arbitražni sporazum temelji na predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, ki je od januarja letos šest mesecev Sloveniji in Hrvaški pomagal iskati dogovor o načinu reševanja vprašanja meje, ki bi omogočil napredek Hrvaške v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo.

Ta so namreč konec lanskega leta zastala, ker je Slovenija podala zadržke pri odpiranju oziroma zapiranju poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU, češ da njena soseda v pogajalskih stališčih prejudicira reševanje vprašanja meje, ki je odprto od razglasitve samostojnosti obeh držav.

EU je sprva vztrajala, da je to dvostransko vprašanje, nato pa je Rehn priznal, da je dvostransko vprašanje postalo evropski problem ter se vključil v njegovo reševanje. Najprej je predlagal mediacijo pod vodstvom Nobelovca Marttija Ahtisaarija, nato pa arbitražni tribunal.

Pogajanja pod Rehnovim okriljem so junija letos zastala, sledil je nepričakovani odstop predsednika hrvaške vlade Iva Sanaderja, nato pa sta nova hrvaška premierka Kosorjeva in premier Pahor 11. septembra na podlagi Rehnovega predloga dosegla prebojni politični dogovor.

Ta je po letu dni zastojev omogočil nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU in nato po vroči razpravi v obeh državah privedel do današnjega podpisa arbitražnega sporazuma, ki pa še mora biti ratificiran v obeh parlamentih, v Sloveniji pa bo šel tudi v ustavno presojo.

To je prvi sporazum o meji med Slovenijo in Hrvaško po letu 2001 - sporazumu tedanjih predsednikov vlad Janeza Drnovška in Ivice Račana, s katerim sta državi prvič določili mejo na morju. Sporazum Drnovšek-Račan je bil parafiran, v Sloveniji ga je potrdil tudi odbor DZ za zunanjo politiko, vendar nato ni dobil podpore v saboru in je propadel.