državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pod Krenom v Kočevskem rogu se bodo spomnili žrtev revolucionarnega nasilja

Deli na:
Pod Krenom v Kočevskem rogu se bodo spomnili žrtev revolucionarnega nasilja

Foto: Primož Lavre

Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem rogu se bo danes ob 11. uri začela spominska slovesnost z obletno mašo za žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo prirejata župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza. Somaševanje bo vodil novomeški škof Andrej Glavan, slovesnosti pa se bo udeležil tudi predsednik republike.

Pahor bo pred slovesnostjo položil venec k obeležju pred breznom pod Krenom, slovesnosti pa se bo udeležil tudi evropski poslanec Lojze Peterle.

Po podatkih Slovenske škofovske konference grobišče pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji, prvo spravno slovesnost pa je tam 8. julija 1990 ob udeležbi več kot 30.000 vernikov vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar.

Namen srečanja je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom, v Rog pa že skoraj tri desetletja tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so jih zavezniške angleške sile leta 1945 vrnile iz avstrijske Koroške.

Od ustanovitve novih slovenskih škofij leta 2006 grobišče leži na območju novomeške škofije, pred tem pa je sodilo v območje ljubljanske. Kapelo v Kočevskem Rogu je leta 2005 skupaj s skupino umetnikov iz Centra Alleti v Rimu umetniško opremil jezuit Marko Ivan Rupnik.

Po podatkih Nove slovenske zaveze bodo pri današnji mašni slovesnosti sodelovali pritrkovalci iz župnije Vrhnika, cerkveni mešani pevski zbor Franc Gačnik pod vodstvom Dominika Krta, solista Andreja Zakonjšek Krt in Marko Fink. Po mašni daritvi bo spominska slovesnost, so še zapisali.