požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Počivalškov načrt B: državno reševanje Cimosa, udrihanje po Italijanih

Deli na:
Počivalškov načrt B: državno reševanje Cimosa, udrihanje po Italijanih

Foto: Bobo

DUTB bo Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega investitorja, je danes povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Država po njegovih besedah v Cimos vstopa za omejeno obdobje od treh do petih let. Opozicija ocenjuje, da tak pristop k reševanju ni pravi, slišati pa je bilo tudi opozorila pred okoriščanjem na Cimosov račun.

Počivalšek je načrte s Cimosom predstavil v izjavi medijem po današnjem sestanku predstavnikov gospodarskega in finančnega ministrstva, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) ter Slovenskega državnega holdinga (SDH) v Ljubljani. Po odstopu italijanskega sklada od nakupa te družbe bodo prodajalci namreč začeli z izvajanjem alternativnega načrta.

Minister je ob tem izrazil dvom o verodostojnosti kupca, ki se umakne, kot se je tokrat sklad Palladio Finanziaria. Obenem je poudaril, da Cimos posluje dobro in da je dobil od oktobra lani za prek 400 milijonov evrov novih poslov. "Poročanja o odpovedih naročil strani BMW in GM ne držijo. Zagotovila kupcev za prihodnje bodo ključna za plan B," je dodal.

DUTB bo po Počivalškovih besedah v čim krajšem času pripravila seznam aktivnosti za ta načrt. "Preverila bo tudi možnosti povezovanja z drugimi podjetji iz iste panoge pri nas. Ne gre za državno pomoč, saj bo DUTB ravnala po načelu zasebnega investitorja," je še poudaril minister. Vse aktivnosti so po njegovih besedah usmerjene k ohranjanju delovnih mest na ekonomskih temeljih.

Spletni portal Siol.net je navajal neuradne informacije, da naj bi se Cimos povezoval z Mariborsko livarno Maribor (MLM). To informacijo jim je v zadnjih dneh potrdilo več virov. Gre za načrt, ki so ga na DUTB začeli pripravljati že pred dobrim letom dni, a nato opustili.

Direktor DUTB Imre Balogh je pojasnil, da alternativni plan sledi načelom načrta, ki so ga uskladili z italijansko stranjo, in naj bi zagotovil dolgoročen finančni in poslovni obstoj Cimosa. DUTB bo kot zasebni investitor zagotavljal, da bo Cimos posloval učinkovito, da bo konkurenčen v sektorju in ostal eden ključnih izvoznikov.

Težav, da bi v primeru vstopa DUTB kot zasebnega investitorja v Cimos Evropska komisija prepoznala kot prepovedano državno pomoč, ne pričakuje. Koliko sredstev naj bi vložili v Cimos, danes niso razkrili. "Ne gre za enormne zneske," je dejal Počivalšek.

Vsi pa se z načrtom ne strinjajo. Po ocenah Jerneja Vrtovca (NSi) pomeni dodaten strošek za davkoplačevalce in novo priložnost lobijem za izčrpavanje družbe. "Nikakršna rešitev ni, da država vstopa v lastništvo Cimosa. V lastništvu je bila že zdaj, a neuspešno," je dejal.


"Ne moremo si obetati, da bi v naslednjih treh do petih letih, kar minister Počivalšek obljublja, bili uspešni in Cimos lahko rešili," je v izjavi za novinarje danes v Ljubljani poudaril Vrtovec. Minister bi moral po Vrtovčevih besedah prevzeti odgovornost.

V NSi po besedah poslanca razmišljajo o interpelaciji, a menijo, da to ni rešitev. Dejal pa je, da Počivalška, "če to zadostuje", pozivajo k odstopu. "V tem primeru bi moral Počivalšek sam oditi in interpelacija sploh ne bi bila potrebna," je izpostavil.

Do Počivalškove napovedi so kritični tudi v ZL, saj da to pomeni "skubljenje" podjetja z namenom povečanja dobičkonosnosti in ponovnega poskusa prodaje. Zahtevajo reševanje Cimosa po načelih državnega lastnika, tako da se razvije in dolgoročno ostane v državni lasti.

V ZL v prvi vrsti zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za gospodarstvo, na kateri bodo obravnavali problematiko Cimosa. S sklepi predlagajo, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) podjetje dokapitalizira in prestrukturira ter ga preda v upravljanje Slovenskemu državnemu holdingu (SDH). Želijo še, da se Cimos opredeli kot strateško naložbo, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec.

V ZL bodo vztrajali pri tem, da se Cimos pripravi na to, da dolgoročno ostane v državni lasti, da se razvije in ohrani delovna mesta ter se iz njega naredi, kar je nekoč bil. Po ocenah Mesca je treba najprej zastaviti dolgoročno vizijo Cimosa.

Nujna seja odbora bo sodeč po napovedi njegove predsednice Andreje Potočnik (SMC) že prihodnji teden. Kot je povedala v odzivu na dogajanje glede Cimosa, želijo poslanci namreč prejeti zagotovilo oziroma načrt, kako ohraniti delovna mesta v podjetju, kar je pri tej zgodbi ta hip izjemno pomembno.

Podobno kot minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se tudi Potočnikova, kot pravi, ne more znebiti slabega občutka, da se je potencialni italijanski kupec izkazal za neverodostojnega. Poslanka verjame, da je Počivalšek naredil vse, kar je v njegovi moči, da je, ker Hrvaška ni bila dovolj aktivna, zagotovil vse potrebno za rešitev Cimosa.

Kritikom ravnanja odgovornih se je pridružil tudi dolgoletni nadzornik in predsednik uprave Banke Koper Vojko Čok. Kot je dejal za STA, gre razloge za takšen razplet Cimosove zgodbe iskati predvsem v prevelikem razkoraku med upravljanjem družbe in operativnim delom v njej.

"Bila bi velika škoda, če bi šlo tehnično znanje Cimosa v nič," je poudaril Čok. Opozoril pa je, da se lahko zgodi, da bo podjetje "postalo plen" in se bo z njim nekdo okoristil. "Zna se zgoditi, da bo nastala velika in nepopravljiva škoda, kar bo vodilo v izgubo pogajalskega položaja, nekatere stvari pa bo treba nastaviti na novo," je poudaril.