sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po vetu državnih svetnikov gre zakon o drugem tiru znova skozi v DZ

Deli na:
Po vetu državnih svetnikov gre zakon o drugem tiru znova skozi v DZ

Foto: Bobo (fotografija je simbolična)

Člani parlamentarnega odbora za infrastrukturo bodo na današnji nujni seji ponovno obravnavali zakon o drugem tiru.

Tega so sicer poslanci pred dobrima dvema tednoma že potrdili, a so državni svetniki nanj izglasovali veto. Koalicija in opozicija glede zakona ostajata razdeljeni, svoje pripombe so odboru posredovali tudi krajani Črnega Kala.

Dober teden dni potem ko so državni svetniki izglasovali veto na zakon o drugem tiru železniške proge Divača-Koper, bo zakon znova na mizah članov odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor.

Opozicijski in koalicijski poslanci so si glede zakona, ki ureja upravljanje in gospodarjenje z drugim tirom, neenotni. Podobno kot svetniki je tudi opozicija v razpravi v DZ pred prvo potrditvijo zakona izpostavljala po njihovem mnenju nestabilno finančno konstrukcijo, pomanjkljiv nadzor in nejasne pogoje, pod katerimi bi v projekt vstopile zaledne države.



Zahtevo državnih svetnikov za ponovno odločanje o zakonu je na četrtkovi seji obravnavala tudi vlada in zavrnila njihove očitke. Med drugim so izpostavili, da zakon ureja najpomembnejša vprašanja v zvezi s financiranjem in izvedbo investicije drugega tira.

Članom odbora DZ za infrastrukturo je izjavo glede projekta posredoval tudi zbor krajanov Krajevne skupnosti Črni Kal. Predsednika vlade, poslance in ministra za infrastrukturo so med drugim pozivali, da pred začetkom aktivnosti preučijo možnost izgradnje drugega tira, kakršno je predlagal predstojnik katedre za konstruiranje in transportne sisteme z ljubljanske fakultete za strojništvo Jože Duhovnik. Ta je po oceni krajanov za okoliške prebivalce najprimernejša.

Poslanci bodo morali sicer zakon o drugem tiru v ponovnem glasovanju potrditi z absolutno večino, a težav ni pričakovati, saj mu je nazadnje zeleno luč prižgalo 49 poslancev, 24 pa jih je glasovalo proti.