reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po srečanju s Pahorjem na proteste

Deli na:

Predsednik dijaške organizacije Aleksandar Spremo je danes po sestanku s premierom Borutom Pahorjem ter ministrom za šolstvo Igorjem Lukšičem napovedal demonstracije zaradi nasprotovanja zakonodajnim predlogom, ki zadevajo dijake. Dosegli smo nekatere kompromise, a to ni dovolj, pravi Spremo. Lukšič meni, da gre za obrambo le lastnih interesov.

Predsednik dijaške organizacije Aleksandar Spremo je danes po sestanku s premierom Borutom Pahorjem ter ministrom za šolstvo Igorjem Lukšičem napovedal demonstracije zaradi nasprotovanja zakonodajnim predlogom, ki zadevajo dijake. Dosegli smo nekatere kompromise, a to ni dovolj, pravi Spremo. Lukšič meni, da gre za obrambo le lastnih interesov.

Predsednik vlade je na današnjem sestanku prisluhnil dijakom, a ti niso zadovoljni z doseženimi kompromisi. Po besedah Sprema namreč ne pristajajo na ukinitev 100-odstotnega subvencioniranja dijaške prehrane, na ukinitev državnih štipendij za mladoletne dijake, na ukinitev otroških dodatkov za polnoletne dijake, nesprejemljiv jim je tudi zakon o malem delu.

"Očitno se nismo nič dogovorili, zato bomo morali na ulice," je po sestanku na vladi v izjavi za javnost poudaril Spremo.

Glede štipendij ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve sicer predlaga, da bi se državne štipendije mladoletnih nadomestile z višjim otroškim dodatkom, a so dijaki do tega skeptični. Štipendija je namreč po njihovem tudi sredstvo, ki pripomore k osamosvojitvi mladega človeka.

Minister za šolstvo in šport Lukšič meni, da je odločitev dijakov "preurana napoved radikalizacije nekega objektivnega konflikta, ki na eni strani teče med strogo ozkim, parcialnim interesom dijaške organizacije, ter med celovito rešitvijo vlade na drugi strani". Gre za zelo konzervativno stališče in obrambo lastnih interesov, je prepričan Lukšič.

Najave demonstracij se ne boji, "saj je vlada tu na pravi poti ter išče celovito rešitev kar zadeva socialnih transferjev in tudi šolske politike".

Danes so sicer po njegovih besedah sprejeli obvezo, da bodo po pol leta veljave novega zakona o šolski prehrani pregledali, ali so strahovi dijaške organizacije upravičeni ter v tem primeru višino subvencije za prehrano dvignili. Dijaki se namreč bojijo, da bi nov zakon ne služil več temeljnemu cilju, to je krepitvi prehrambene navade dijakov ter omogočanje zdravega obroka čim več dijakom.

Glede malega dela so vprašanja še odprta, predsednik vlade je dijakom ponudil možnost dodatnih pogovorov, v kolikor bi dijaki ocenili, da je sestanek koristen. Podobno je glede otroških dodatkov, državnih štipendij in subvencij dijaških prevozov.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, ki je sodelovala na sestanku, je dijake pozvala k ponovnemu premisleku. Glede subvencij prevozov so se po njenih besedah dogovorili, da bodo ustrezno rešitev poskušali najti z ministrstvom za šolstvo in ministrstvom za promet.

Za novo ureditvijo štipendij pa ministrstvo želi "krepiti družino in odgovornost staršev do polnoletnosti svojih otrok ter samostojnost študentov po polnoletnosti", pravi sekretarka. Na pomislek dijakov, da zaradi omenjenih ukrepov šolanja ne bodo mogli nadaljevati dijaki iz najbolj socialno ogroženih družin, odgovarja, da pripravljajo višje denarne socialne pomoči.