sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po predlogu SDS bi Žavbiju in podobnim grozilo do deset let zapora

Deli na:
Po predlogu SDS bi Žavbiju in podobnim grozilo do deset let zapora

Foto: Bobo

V SDS so s predlogom novele kazenskega zakonika, ki so ga v petek vložili v zakonodajni postopek, za inkriminiranje potovanja v tujino z namenom terorističnih dejanj ali usposabljanja za kazniva dejanja terorizma. To je nujno, ker se na strani Isisa borijo tudi posamezniki iz Slovenije, ostalih držav EU in tretjih držav v bližini Slovenije, menijo.

"Potrebno je torej takojšnje ukrepanje v skladu z resolucijo varnostnega sveta Združenih narodov in sklepi Evropskega sveta," so opozorili v poslanski skupini SDS.

Predlagajo dopolnitev kazenskega zakonika, tako da bi se z zaporom od dveh do desetih let kaznoval tisti, ki "poziva, nagovarja, novači, pripravlja, organizira, izvaja, prevaža ali organizira prevoz ali usposablja posameznika ali skupino oseb z namenom priključitve ali sodelovanja v tuji oboroženi združbi, ki delujejo zunaj Slovenije".

Poleg tega naj bi z zaporom od šestih mesecev do petih let kaznovali tistega, ki "potuje zunaj območja Slovenije posamično ali v organizirani skupini zaradi priključitve ali sodelovanja, se priključi ali sodeluje v tuji oboroženi združbi, ki deluje zunaj Slovenije".

Po predlogu SDS naj se inkriminira tudi financiranje kaznivega dejanja sodelovanja v tuji oboroženi združbi. Prav tako je po njihovem predlogu kaznivo pozivanje ali ščuvanje k storitvi omenjenega kaznivega dejanja.

S predlagano novelo naj bi poleg tega določili, da je tuja oborožena združba v tem kazenskem zakoniku teroristična organizacija, tuja vojska, tuja policija, tuja paravojaška združba ali tuja parapolicijska združba, so zapisali v SDS.

Spomnili so na primer Roka Žavbija, ki naj bi v Italiji rekrutiral potencialne borce za Sirijo. Okrožno sodišče v Ljubljani je že izdalo sklep, po katerem se Žavbija preda Italiji. Če bo sklep pravnomočen, bodo odredili policiji, da predajo izpelje v desetih dneh.

Omenjeno dogajanje je sprožilo številne razprave o tem, ali slovenska kazenska zakonodaja omogoča učinkovito ukrepanje organov pregona na področju boja proti terorizmu, so navedli v SDS.