stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po požaru v Kemisu bi Vrhničani radi izgnali vse nevarne dejavnosti

Deli na:
Po požaru v Kemisu bi Vrhničani radi izgnali vse nevarne dejavnosti

Foto: Bobo

Po ponedeljkovem požaru v podjetju Kemis Vrhničani za soboto pripravljajo miren protest. Zahtevajo umik nevarnih dejavnosti iz občine.

Kot je za STA pojasnil vrhniški občinski svetnik Viktor Sladič, je prejel več kot 200 klicev Vrhničanov, zaskrbljenih zaradi okoljskega vidika požara. O tem bo v četrtek razpravljal tudi občinski svet.

Po požaru je na območju Vrhnike na tleh, rastlinju in objektih še vedno videti drobne delce. Kot pravi Sladič, sicer občinski svetnik Liste za razvoj podeželja, ljudi skrbijo koncentracije živega srebra v zraku. Od pristojnih niso dobili nobenih pravih informacij o tem, kaj takšne koncentracije živega srebra pomenijo.

"Ljudje so vznemirjeni, ker nimajo informacij. Ne vemo, kaj to pomeni za ljudi, za rastlinje ali živali, pa tudi za vrtce. Ali bo treba zamenjati mivko na igriščih? Ljudje nič ne vedo, župan samo pravi, da je vse v redu. Upajmo, da je res tako, a če res nič ni škodljivo, zakaj je potem Nacionalni inštitut za javno zdravje ljudem svetoval, naj vrtnine zavržejo, zakaj ostaja navodilo, naj se otroci v vrtcu ne igrajo zunaj?" je pojasnil vrhniški občinski svetnik.

Sladič napoveduje, da bodo na četrtkovi seji občinskega sveta od župana zahtevali pojasnila glede tega, kaj izpostavljenost več kot tisočkrat preseženi vrednosti koncentracije živega srebra pomeni za zdravje Vrhničanov. Ljudje so po njegovih besedah zaskrbljeni, panični, ker se o živem srebru sploh ne govori.

"Videli smo tudi, v kakšnem stanju so oblačila gasilcev, ki so sodelovali v gašenju. Na mestu je tudi vprašanje, kaj je z njihovim zdravjem, z zdravjem prebivalcev, ki živijo v bližini Kemisa," je še dodal Sladič.



Kot pravi, bodo Vrhničani organizirali miren protest, saj so zaskrbljeni in jezni, ker so se že pred leti ob pobudi za postavitev Kemisovega objekta na Vrhniki pojavljali pomisleki zaradi okoljskih tveganj. V soboto dopoldne ob 10. uri bo tako na Vrhniki potekal miren shod v obliki enournega sprehajanja čez prehod za pešce brez semaforja.

Zahtevajo namreč umik nevarnih dejavnosti iz naseljenih območij občine ter odstop župana Stojana Jakina. Po besedah občinskega svetnika na Vrhniki kroži tudi peticija za zaprtje Kemisa.

Po poročanju Radia Slovenija bo v soboto potekal tudi zbor krajanov Sinje Gorice, na katerem se bodo krajani o prihodnjem sobivanju pogovarjali s predstavniki Kemisa, občine in drugih institucij.

Kemis je družba, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo, odstranjevanjem ter posredovanjem različnih vrst odpadkov. Direktor Kemisa Emil Nanut je za Odmeve na Televiziji Slovenija povedal, da imajo v skladišču okoli 1500 ton različnih vrst nevarnih odpadkov, kot so odpadna olja, laki, topila, barve in zdravila.

Požar je izbruhnil v ponedeljek zvečer. Zajel je del objekta, kjer so skladiščili manj nevarne odpadke. V gašenju, ki je trajalo vse do torka dopoldne, je sodelovalo 256 gasilcev okoliških gasilskih društev ter društev in brigad z območja Ljubljane in Kranja. Ob gašenju požara so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica, zaradi česar naj bi pomrl ves živelj v njem. Čiščenje objekta in potoka poteka.