Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po kar 22 letih na begu je 61-letni ubežnik na Gruškovju padel v roke policistom

Deli na:
Po kar 22 letih na begu je 61-letni ubežnik na Gruškovju padel v roke policistom

Slovenca naj bi v Makedoniji najprej osumili vohunjenja, nato pa so ga le oglobili (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Na mejnem prehodu Gruškovje, na slovensko-hrvaški meji, so hrvaški policisti minulo nedeljo prijeli 61-letnega Ljubana G., ki ga je Slovenija zaradi poskusa umora leta 1995 več let iskala.

Hrvaška policija je ubežniku odvzela prostost, do izročitve slovenskim pristojnim oblastem pa bo priprt v Zagrebu, poroča današnji Dnevnik.

61-letnik je z osebnim avtomobilom poskušal prečkati slovensko-hrvaško mejo na mejnem prehodu Gruškovje, ko so hrvaški policisti med preverjanjem osebnih dokumentov ugotovili, da gre za osebo, ki se je zaradi kaznivega dejanja iz leta 1995 znašla na Interpolovem seznamu iskanih oseb.


Petčlanski senat mariborskega sodišča je 22. novembra 2004 ubežnika spoznal za krivega poskusa umora in mu dosodil štiriletno zaporno kazen. Prestajanju zaporne kazni se je uspešno izmikal več kot 10 let. Iz seznama starih tiralic je razvidno, da ga je Slovenija mednarodno iskala že leta 2009 in leta 2013, poroča Dnevnik.

Ljuban G. je 2. septembra 1995 v Mariboru skušal s strelnim orožjem umoriti svojega soseda, potem ko je po lastnih navedbah med obnavljanjem hodnika s svojim svakom popil preveč alkohola in se s sosedom sprl. Ljuban G. naj bi nato večkrat ustrelil proti vratom, za katerimi se je sosed skrival. Ena izmed krogel je predrla les in soseda zadela v zgornjo nadlaket in mu prizadejala hude poškodbe.

Obtožnica zoper Ljubana G. je postala pravnomočna aprila 1996. Nato je za več kot sedem let poniknila v predalu enega izmed sodnikov mariborskega sodišča. Sodni postopek so ponovno obnovili leta 2003, vendar se je obtoženec izmikal sodišču, nakar so ga na ukaz sodnice prisilno privedli. Na sodišči je Ljuban G. dejal, da je soseda želel zgolj prestrašiti, še piše Dnevnik.