Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po izstopu Vebra iz stranke je SD končno lahko nastavila novega podpredsednika

Deli na:
Po izstopu Vebra iz stranke je SD končno lahko nastavila novega podpredsednika

Matjaž Nemec - Foto: Osebni arhiv

Predsedstvo SD je za vršilca dolžnosti podpredsednika stranke imenovalo Matjaža Nemca, sicer poslanca stranke in podpredsednika DZ.

Do menjave je prišlo po izstopu dosedanjega podpredsednika Janka Vebra iz SD. Na seji je predsedstvo SD razpravljalo med drugim tudi o stanju socialne demokracije, zdravstvu in pripravah na prihajajoče volitve.

"Sedaj imamo podpredsednika, ki je tudi simbol v Sloveniji, ki kaže, da se je z mladostjo in vso energijo treba boriti za naše ljudi in to z vsakodnevnimi napori," je ob robu seje predsedstva imenovanje komentiral predsednik SD Dejan Židan.

Nemec pa je včerajšnji dogodek ocenil kot izjemo čast in veliko odgovornost. Pred stranko, državo in tudi Evropsko unijo so po njegovih besedah zelo pomembni izzivi. "Socialni demokrati se nanje učinkovito, srdito in z vsem ponosom pripravljamo z odgovornostjo, da bomo ljudem pokazali pot v prihodnje," je dejal.

V stranki so se sicer pred skorajšnjimi volitvami v DZ v skladu s statutom odločili za imenovanje zgolj vršilca dolžnosti. V primeru razrešitve nosilke ali nosilca funkcije imenuje predsedstvo za čas do izvolitev nove nosilke ali nosilca vršilko ali vršilca dolžnosti funkcije za dobo največ šest mesecev, določa statut stranke.

SD ima enega podpredsednika in eno podpredsednico, ki stranko predstavljata v odsotnosti njenega predsednika. Doslej sta funkcijo opravljala Tanja Fajon, ki na tem mestu ostaja, in Janko Veber. Oba sta bila izvoljena na zadnjem kongresu pred tremi leti. Takrat je Veber po glasovih premagal velenjskega župana Bojana Kontiča.


Dolgoletni in vidni član SD Veber je decembra izstopil najprej iz poslanske skupine, nato pa v ponedeljek še iz stranke SD. Na parlamentarne volitve pa se namerava podati s skupno koalicijo s stranko ZL - DSD ter še nekaterimi drugimi združenji in političnimi skupinami.

Kot je pojasnil, se namreč ne more poenotiti s stališči in odločitvami SD, "ki gredo v smer, da razvrednotijo vse tisto, kar so generacije in generacije v Sloveniji ustvarjale". Veber pri tem misli predvsem na procese privatizacije, ki jim je ves čas nasprotoval, a je bil, kot je dejal, pri tem osamljen.

Na seji predsedstva so med drugim razpravljali tudi o sklepih, ki so vezani na stanje v zdravstvu in ki jih bodo predlagali ministrici za zdravje in vladi. "Zdravstvo je tisto, kjer mora biti dostopnost ves čas prisotna. Trenutno je v zdravstvu veliko družbene neenakosti, saj ljudje težko pridejo pravočasno do pregledov, do intervencij, razen tistih, ki so bogati," je ocenil Židan.

Glede prihajajočih volitev pa je dejal, da je zadovoljen z evidentiranimi kandidati. Po njegovih besedah gre za imena, ki so že z dosedanjim delom pokazala, da razumejo, da se je treba boriti za človeka in ne samo za kapital ter nekatere druge cilje.

Poleg tega so na seji razpravljali tudi o stanju socialne demokracije v Evropi. Ob tem je Židan izrazil ponos, da pomen socialne demokracije v Evropi narašča. Poleg tega pa dodal, da nosijo odgovornost, da se družbena neenakost začne zmanjševati in to hitro.

Podpredsednica SD Tanja Fajon pa je glede stanja socialne demokracije v Evropi izpostavila, da so na seji imeli dobro in vsebinsko razpravo. "Izzivi nas čakajo, ampak skupno povezovanje, solidarnost, tiste temeljne vrednote, za katerimi stojimo socialni demokrati bo tisto, kar nas bo povezovalo tudi v tem ključnem letu v času do volitev," je dejala. Pri tem je izpostavila predvsem odpravo družbene neenakosti in zagotavljanje dostojnega življenja za ljudi.