Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Po hitrem slovesu predsednice je vodenje LDS prevzel Luj Šprohar

Deli na:
Po hitrem slovesu predsednice je vodenje LDS prevzel Luj Šprohar

Foto: Bobo

Svet LDS je v nedeljo v Radencih določil, da bo stranko kot predsedujoči do volilnega kongresa vodil Luj Šprohar.

Imenovanje predsedujočega je bilo potrebno, ker je junija z mesta predsednice stranke, domnevno zaradi konflikta interesov, odstopila Anja Fabiani.

Kot so sporočili iz stranke, Šprohar že več kot 20 let deluje v LDS, v stranki pa je vodil tudi komisijo za invalide. "S svojim aktivnim odnosom do družbeno občutljivih vprašanj je veliko prispeval k oblikovanju politike do ranljivih skupin v Sloveniji," so zapisali.


Šprohar bo tudi predsedoval izvršnemu odboru LDS, ki bo v naslednjih mesecih pripravil okvirni program stranke. Ali bo ta sodelovala na predsedniških volitvah, se svet stranke, ki se je v nedeljo sestal na svoji prvi seji, še ni odločil. O tem se bo odločal septembra po posvetovanjih s članstvom, so zapisali.

Fabianijeva je sicer stranko vodila dober mesec. Za predsednico LDS je bila izvoljena na kongresu 22. aprila, a je v začetku junija odstopila. Kot je pojasnila v izjavi za javnost, se je za to odločila zaradi konflikta interesov. Po njenem mnenju je šlo za konflikt, nastal ob dejstvu, da je bila hkrati članica dveh strank - Alde in LDS.

Zaradi predsedovanja LDS ji je sicer neuradno grozila izguba diplomatske službe. Ministrstvo za zunanje zadeve je namreč zoper njo sprožilo postopek zaradi kršitev zakona o zunanjih zadevah, saj ta določa, da diplomat ne sme imeti funkcij v političnih strankah. Fabianijeva pa je diplomatka, na ministrstvu zaposlena v sektorju za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi. 8. junija je ministrstvo za STA sporočilo, da jih je Fabianijeva pisno obvestila o odstopu z mesta predsednice LDS, zato so postopek ustavili.