profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pljunek v obraz žrtvam: Spar prodaja liker Marshal s podobo diktatorja Tita

Deli na:
Pljunek v obraz žrtvam: Spar prodaja liker Marshal s podobo diktatorja Tita

Foto: Boris Cipot

Bralec Reporterja nas je zgrožen opozoril, da trgovska veriga Spar na svojih policah v Sloveniji ponuja tudi zeliščni liker Marshal s podobo jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita.

Na družbo Spar Slovenija d. o. o. pod vodstvom direktorja Igorja Merviča smo takoj naslovili nekaj vprašanj v zvezi s to njihovo ponudbo, pri čemer smo jih najprej opomnili, kdo je bil Tito in kaj predstavlja. Odgovoren je za grozljive povojne poboje več kot sto tisoč ljudi, pooseblja komunistični režim, ki je sistematično kršil človekove pravice, zapiral oporečnike, zatiral verske skupnosti, ustanavljal taborišča za prevzgojo in mučenje, pobijal prebežnike čez mejo… Slovensko ustavno sodišče je zato odpravilo poimenovanje ene od ljubljanskih vpadnic po Titu, saj je bilo takšno poimenovanje napad na dostojanstvo njegovih žrtev in njihovih svojcev.

Od vodstva družbe smo želeli pojasnilo, zakaj kljub vsemu naštetemu prodajajo liker Marshal s Titovo sliko v uniformi. Jim je vseeno, kaj je Tito s svojim režimom povzročil stotinam tisoč žrtev in njihovim svojcem. Bi v trgovinah Spar v Nemčiji, Avstriji na Nizozemskem (mednarodna veriga Spar ima sedež na Nizozemskem) prodajali liker Führer z likom Adolfa Hitlerja v uniformi. Na koncu smo jih vprašali še, ali bodo ta liker umaknili iz prodaje.

Njihov odgovor potrjuje, da jih dejansko niti najmanj ne zanima dostojanstvo več sto tisoč žrtev Titovega režima in njihovih svojcev, popolnoma vseeno jim je, kakšno trpljenje je Tito povzročil na Slovenskem. Odgovor, s katerim so pljunili v obraz žrtvam, objavljamo v celoti:

»Podjetje Spar Slovenija v svojih trgovinah kupcem ponuja veliko izdelkov, ki so na naše prodajne police vključeni glede na zahteve in pričakovanja kupcev. Omenjena alkoholna pijača ima svoj zvesti krog potrošnikov že več kot 15 let in jo je moč kupiti pri različnih ponudnikih na različnih prodajnih mestih po Sloveniji. Podoba in vsebina zeliščnega likerja je v skladu z veljavno zakonodajo. Kot podjetje se ideološko nikoli nismo in se tudi v prihodnje ne bomo opredeljevali.«

Toda to žal še ni vse. Voditelj Odmevov s TV Slovenija Slavko Bobovnik  je ob razpravi o tovrstni prodajni praksi Spara na tviterju opozoril še na trgovino Spar v Trbižu v Italiji, kjer med drugim prodajajo steklenice vina s podobo Adolfa Hitlerja in Stalina. Nekateri že pozivajo na bojkot kupovanja v trgovinah Spar, toda pri tem utegnejo naleteti na dodaten problem- uporabniki tega družbenega omrežja namreč opozarjajo (pri čemer so dodali tudi fotografije), da zeliščni liker Marshal s Titovo podobo prodajajo tudi v trgovinah Hofer in Mercator.

Tudi na ti verigi bomo naslovili enaka vprašanja, kot na Spar. Zagotovo je nekaj: v Nemčiji bi trgovca, ki bi prodajal karkoli s podobo Hitlerja, poleg visoke globe lahko doletel tudi kazenski pregon. Nemška policija je tako v restavraciji na jugu Nemčije v Augsburgu pred tremi meseci zasegla štiri steklenice vina s podobo Hitlerja, zoper lastnika lokala pa je začela kazenski postopek.