profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pivec: Dobil sem občutek, da se proti meni organizira nek specialen način poročanja

Deli na:
Pivec: Dobil sem občutek, da se proti meni organizira nek specialen način poročanja

Foto: Bobo

Direktor UKC Maribor Gregor Pivec je na novinarski konferenci danes pojasnil razloge za svoj umik z mesta direktorja UKC. S pravnega vidika je poudaril, da je v sredo podal odpoved pogodbe o zaposlitvi in da ni odstopil. Razlogi, ki jih je navedel, so povezani z reševanjem problematike anesteziologov, povod pa zaprtje sej sveta zavoda za javnost.

Direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Pivec je odpoved pogodbe o zaposlitvi na mestu direktorja UKC v sredo poslal predsednici sveta zavoda Vlasti Kovačič Mežek, razloge pa je podrobneje predstavil na današnji novinarski konferenci.

Razlog je trojen, je dejal. Na eni strani reševanje problema anesteziologije, kjer so razmere postale težke novembra lani, ko je število operacij zaradi pomanjkanja anesteziologov upadlo na 50 odstotkov, je dejal Pivec. "V zvezi s tem je bilo v medijih veliko polresnic in je to tudi eden od razlogov," je dejal Pivec in pojasnil, da so mediji povzemali izjave "nepooblaščenih" iz UKC glede dela v UKC. "Dobil sem občutek, da se proti meni organizira nek specialen način poročanja," je dejal.

Kot drugi razlog je navedel, da so k projektu reševanja pomanjkanja anesteziologov "s figo v žepu" pristopili tako najvišji del strokovnega vodstva UKC Maribor, strokovne organizacije in tudi ministrstvo za zdravje. "Preskakoval sem nenormalne ovire," je dodal Pivec, ki je reševanje problematike pomanjkanja anesteziologov v UKC podrobno pojasnil na novinarski konferenci v sredo.

Nadalje je kot razlog za umik z mesta direktorja navedel nepodporo sveta zavoda. "Z odpovedjo pogodbe sem hotel članom povedati, da se jim odpovedujem," je dejal Pivec in dodatno kot povod za to odločitev navedel odločitev sveta zavoda, da zapre seje sveta za javnost. Kot je pojasnil, je bil 21 let vajen javno voditi seje, pa čeprav so nekatere bile težke. "Moj način dela je bil javen," je dejal in dodal, da se na ta način ne da konstruktivno delati.

Pivec je UKC Maribor vodil več kot dve desetletji, tokratna pogodba o zaposlitvi na mestu direktorja UKC pa je sicer začela veljati 1. novembra 2015. Po podani odpovedi pogodbe ima 60-dnevni odpovedni rok, v tem času pa bo, kot je dejal, "zvesto, pošteno, strokovno in korektno" opravljal delo, nato pa bo odšel delati med zdravnike.

S pravnega vidika po besedah pomočnika direktorja UKC za kadrovsko-pravne zadeve Gregorja Danka odstop ni enako kot odpoved pogodbe. Če bi direktor odstopil, bi s tem moral seznaniti predsednico sveta zavoda, ki bi morala odstop sprejeti, o tem pa bi moral nato odločati svet zavoda in ga razrešiti. Ko je razrešen, je treba imenovati vršilca dolžnosti, ker sicer nastane določeno brezvladje, je dejal Danko.

Ko pa direktor odpove pogodbo o zaposlitvi, mu teče odpovedni rok in je direktor do konca odpovednega roka. "V tem času še ni mogoče imenovati vršilca dolžnosti, temveč po tem," je pojasnil Danko. Med časom trajanja odpovednega roka pa mora svet zavoda sprožiti vse postopke za imenovanje novega direktorja, je dodal.

Predsednica sveta UKC Maribor Kovačič Mežkova je sicer v sredo sporočila, da bo svet na današnji seji, ki trenutno poteka v UKC Maribor, imenoval vršilca dolžnosti.

Glede problematike reševanja pomanjkanja anesteziologov je Pivec v sredo ocenil, da je ta z vključitvijo hrvaških anesteziologov ter iskanjem in načrtovano zaposlitvijo dodatnih iz tujine in predvideno zaposlitvijo specializantov problematika več ali manj rešena. Število operacij, ki je novembra padlo za polovico, se trenutno približuje 90 odstotkom programa, v maju pa naj bi bili z 200 operacijami tedensko že blizu 100 odstotkom.