stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pivec: Brez dokazov sem postal grešni kozel za korupcijo v zdravstvu

Deli na:
Pivec: Brez dokazov sem postal grešni kozel za korupcijo v zdravstvu

Foto: Bobo

Bivši šef UKC Maribor Gregor Pivec po zaslišanju pred komisijo DZ o žilnih opornicah protestira, ker se ga obravnava kot osumljenca.

Predsednica preiskovalne komisije DZ za žilne opornice Jelka Godec poudarja, da Pivca še vedno obravnavajo kot pričo. Prav tako niso nobeni od doslej zaslišanih prič dodelili statusa preiskovanca. Informacije o tem, da je komisija zahtevala vpogled v prilive na TRR Pivca, ne more ne potrditi ne zanikati.

Pivec je izpostavil, da je bil na zaslišanje pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje nabavo žilnih opornic v slovenskih bolnišnicah, vabljen kot priča in da je že takrat izkazal pripravljenost predati kakršnokoli potrebno listinsko dokumentacijo. A s strani Godčeve (SDS) "ni bila izražena tendenca po izročitvi le-teh", zato ga je močno presenetilo torkovo pisanje časnika Večer, da naj bi omenjena parlamentarna komisija zahtevala pregled prilivov na njegov bančni račun.

To po njegovih ocenah "nakazuje, da me v danem primeru dejansko obravnavate kot osumljeno osebo in ne kot pričo". Za razliko od ostalih zaslišanih zdravstvenih uslužbencev je bil kot "grešni kozel za korupcijo v zdravstvu brez slehernih dokazil" izpostavljen le on, in še to v času, ko je bil zaradi zdravstvenih težav hospitaliziran, je navedel.

Če držijo trditve, da je komisija brez njegove vednosti zahtevala vpogled v prilive na njegov bančni račun, Pivec meni, da je prišlo do kršitev tako njegovih ustavno določenih pravic in temeljnih svoboščin kot tudi določb kazenskega postopka. Kljub temu je pripravljen "sledeč lastni verodostojnosti brez težav kot priča posredovati izpisek prilivov na moj osebni TRR za čas preiskovanega obdobja, iz katerega je moč jasno in nedvoumno zaključiti, da ne vsebuje prilivov podjetja Mark Medical niti kakršnekoli druge dobaviteljske ali farmacevtske gospodarske družbe". "V kolikor bi me k temu pozvali na neposrednem zaslišanju, bi ga nemudoma predložil ter vam s tem prihranil nepotrebno obremenjevanje bančnikov in sodišča," je navedel.

Pivec, sicer nekdanji predsednik mariborske SDS, je na omenjenem zaslišanju v DZ poudaril, da so v vseh 20 letih, ko je vodil UKC Maribor, skrbno ravnali na področju kardiologije, interventne kardiologije in nabave materialov ter da ni imel nikoli razloga, da bi podvomil v verodostojnost delovanja nabavne službe. Priznal pa je, da z vsako podrobnostjo iz razpisov ni bil seznanjen, saj je bila nabavna služba pri tem suverena.

Po poročanju časnika Večer je komisija zahtevala vpogled v prilive na transakcijskih računih Pivca in tudi mariborskega zdravnika Vojka Kaniča. Banka naj bi sprva takšno zahtevo zavoljo varovanja bančne tajnosti zavrnila, zato naj bi nato parlamentarni preiskovalci ubrali pot prek sodišča, ki naj bi nato tudi izdalo odredbo za zahtevano dokumentacijo.

Po neuradnih navedbah Večera preiskovalna komisija preverja, ali so mariborski zdravniki dobivali nakazila na svoje račune direktno od podjetja Mark Medical, ki je bilo eden od dobaviteljev žilnih opornic v UKC Maribor. Medijska razkritja so v zadnjih mesecih pokazala, da so bile cene opornic izjemno visoke.


Godčeva o Pivcu

Na Pivčevo pismo se je danes za STA odzvala Godčeva, sicer poslanka SDS. Kot je zapisala, je parlamentarna preiskovalna komisija v času, odkar deluje, zaslišala že vrsto prič, med njimi tudi Pivca, ki "pa mu v nobenem delu postopka ni dodelila niti statusa osumljenca niti preiskovanca, prav tako ga ne obravnava kot obtoženega, zato mu procesnih pravic po zakonu o kazenskem postopku, kot jih navaja gospod Pivec, niti ni mogla kršiti".

Navedbe o tem, da je Pivec osumljenec oz. preiskovanec oz. obtoženec parlamentarne preiskovalne komisije, so tako po trditvah Godčeve napačne, preiskovalna komisija ga še vedno obravnava kot pričo. Prav tako preiskovalna komisija ni nobeni izmed doslej zaslišanih prič dodelila statusa preiskovanca, je navedla.

Dodaja, da je cilj preiskovalne komisije, da ugotovi, kako naj bi preko dobavitelja medicinske opreme davkoplačevalski denar odtekal za namene financiranja povsem drugih področij - medijev. Že leta 2012 so namreč določeni viri opozarjali, da podjetja, kot je Mark Medical, Sloveniji prodajajo žilne opornice po približno 1300 evrov, medtem ko so enake žilne opornice na Poljskem stale 460 evrov.

Preiskovalna komisija mora ugotoviti tudi, kakšne naj bi bile posledice sodelovanja ustanov, ki opravljajo zdravstveno dejavnost na sekundarni in terciarni ravni v Sloveniji s podjetjem Mark Medical, katerega družbenika sta bila do leta 2015 Finančna delniška družba KB 1909 in Vega Finanz ter z njim še vedno poslovno sodelujeta. KB 1909 ima sedež v Gorici. Slednje ima v okviru dejavnosti registrirano tudi založniško medijsko dejavnost in je ustanovitelj podjetja Distriest, ta pa je solastnik tednika Mladina, je navedla.

Da bi preiskovalna komisija ustrezno opravila svoje nalogo, mora opravljati različna pripravljalna preiskovalna dejanja, od zasega relevantne dokumentacije, pridobitve dokumentacije drugih organov pregona, prav tako lahko zbira ustrezne spise in listine, pri čemer pa je v interesu preiskave, da posamezna dejanja, ki jih preiskovalna komisija opravi, niso javne narave, navaja Godčeva.

Tudi zakon o parlamentarni preiskavi v 14. členu posebej določa, da se pripravljalna preiskovalna dejanja opravijo brez navzočnosti javnosti. Informacije o tem, ali je preiskovalna komisija zahtevala vpogled v prilive na bančne račune Pivca preko banke oz. preko sodišča, tako ne more niti potrditi niti zanikati.

Ker pa se v medijih povezujejo preiskave Pivca s strani policije s preiskavo preiskovalne komisije, Godčeva posebej poudarja, da preiskovalna komisija ne vodi nobene preiskave v povezavi z pogodbami UKC Maribor z reškimi anesteziologi, ampak komisija izključno preiskuje prodajo in nabavo žilnih opornic.