benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peterletov nož v hrbet osamosvojitvi, zaradi ovadbe Kučana odstopil kot član predsedstva VSO

Deli na:
Peterletov nož v hrbet osamosvojitvi, zaradi ovadbe Kučana odstopil kot član predsedstva VSO

Foto: Bobo

Lojze Peterle, predsednik prve demokratično izvoljene vlade in podpredsednik Demosa, je včeraj zaradi vložene ovadbe zoper Milana Kučana odstopil z mesta člana predsedstva Združenja za vrednote Slovenske osamosvojitve (VSO). Pomenljivo je, da je o tem obvestil ostale člane predsedstva VSO skoraj istočasno, ko je potekala predstavitev knjige z naslovom Slovenija in pika!, katere eden od soavtorjev je tudi Peterletov sin Ožbej in kjer je za govorniško mizo na častni sredi sedel tudi Milan Kučan.

Lojze Peterle v pismu piše, da je za ovadbe zaradi veleizdaje ob razorožitvi in  onemogočanja krepitve obrambne moči Slovenije zoper Milana Kučana, Cirila Zlobca, Matjaža Kmecla in Dušana Pluta izvedel iz medijev. Trdi, da kot član predsedstva VSO ni imel možnosti vplivanja na odločitev v njegovem imenu, poleg tega je ovadba brez podpisa. 

"Če bi imel priliko, da se o takem predlogu izrazim, bi vprašal nekaj vprašanj in povedal svoje mnenje. Tako lahko post festum po prebrani ovadbi povem, da se s takim pristopom ne strinjam. Tudi se nisem strinjal, da se o tako pomembni zadevi, kot je bila prva ovadba, zadevo izpelje brez razprave zgolj s korespondenčno sejo predsedstva,“ je zapisal Peterle, češ da zdaj VSO manipulira z njegovim imenom, zato odstopa kot član predsedstva VSO.

Kot smo neuradno izvedeli, se Lojze Peterle na debelo spreneveda. Po naših informacijah je VSO svoje sestanke skliceval ob dnevih, da je lahko sodeloval tudi Peterle. Ti so bili ob petkih, ko je evropski poslanec lahko prišel iz Bruslja, toda od štirih sestankov, ko so razpravljali o ovadbah, naj bi sodeloval samo enkrat. Glede ovadbe zoper Milana Kučana zaradi veleizdaje ob razorožitvi VSO od Peterleta naj ne bi prejela vsebinskih razlogov, temveč samo tarnanje, da je taka ovadba politično vprašljiva in da bi se morali pogovoriti. Kljub temu je večina predsedstva VSO podprla vložitev ovadbe, za Peterleta pa ni jasno kako je glasoval, saj naj bi bilo iz zapisnika korespondenčne seje razvidno, da bi dal glasu ne za ne proti.

O ovadbah zoper člane predsedstva zaradi oviranja krepitve obrambne moči Slovenije naj bi se na VSO pogovarjali že od začetka maja, dokončno odločitev so sprejeli v začetku junija. A Peterle se ni udeležil nobene seje predsedstva VSO. Zato čudi, da Peterleta zdaj moti demokratično glasovanje na seji predsedstvu, kjer so se odločali o ovadbah, njegov izstop pa nakazuje na to, da se strinja, naj o pregonu zoper Toneta Krkoviča odloči sodišče, očitno pa se ne strinja, da bi moralo tudi o ovadbah zoper Kučana in druščino iz nekdanjega predsedstva Slovenije odločiti sodišče. Po naših informacijah tudi ne drži Peterletova trditev, da ovadbe niso bile podpisane. Če ne bi bile, bi jih vrhovno državno tožilstvo, kamor so bile vložene, že iz formalnih razlogov zavrglo, tako pa so že odstopljene v nadaljnjo obravnavo na  pristojno okrajno tožilstvo.

Očitno gre bolj zato, da se Peterle z ovadbami tudi vsebinsko ne strinja. Če to drži, mora državljanom to jasno povedati, saj je bil eden glavnih prvokategornikov med osamosvojitelji.

Objavljamo Peterletovo pismo članom predsedstva VSO

 

Spoštovani člani predsedstva VSO!
 
Iz medijev sem izvedel, da je VSO 14.6. 16 vložila kazensko ovadbo zoper Milana Kučana, Cirila Zlobca, Matjaža Kmecla in Dušana Pluta. Pregledal sem vse gradivo, ki sem ga prejel od tajništva  VSO in nisem v njem zasledil  ne namere, ne odločitve predsedstva, niti zapisnikov v tej zvezi. Ugotavljam, da  kot član predsedstva nisem imel možnosti vplivanja na odločitev v njegovem imenu.  Čeprav je ovadba brez podpisa, me  zanima kdo je to v imenu VSO storil. 
Če bi imel priliko, da  se o takem predlogu izrazim, bi vprašal nekaj vprašanj in povedal svoje mnenje. Tako lahko post festum po prebrani ovadbi povem, da se s takim pristopom ne strinjam. Tudi se nisem strinjal, da se o tako pomembni zadevi, kot je bila prva ovadba, zadevo izpelje brez razprave zgolj s korespondenčno sejo predsedstva.
V okoliščinah pomanjkljive informiranosti s strani organizacije, ki sem jo z odgovornostjo nekdanjega predsednika vlade in podpredsednika Demosa  kot soiniciator pomagal postaviti na noge, ne želim prevzemati odgovornosti za zadeve, na katere nisem imel vpliva. K temu se z redkimi izjemami sestanki dogajajo na dneve, ko delam v Bruslju. 
Ker se s takim načinom dela ne strinjam, sem se v  takih okoliščinah -  tudi z željo, da se z mojim imenim ne bi manipuliralo,  odločil, da z današnjim dnem odstopim kot član predsedstva VSO. 
 
 
Lepo pozdravljam,
 
Lojze Peterle
Član VSO
Predsednik osamosvojitvene vlade
Nekdanji podpredsednik DEMOS-a