stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peter Vilfan: Brgleza se lotevata panika in strah, ki ga pred volitvami že načenjata

Deli na:
Peter Vilfan: Brgleza se lotevata panika in strah, ki ga pred volitvami že načenjata

Brglez je v odzivu na kritike pravnikov zagotovil, da ne bo podprl nobene spremembe ustave ali zakona, ki bi pomenila poskus zaobitja ali izigravanja ustavne odločbe. - Foto: Bobo

Poslanec Peter Vilfan obračunavanje Milana Brgleza s Karlom Erjavcem razume kot paniko in strah, ki je "načel določene poslance, očitno tudi predsednika DZ, v predvolilnem času".

Prvak DeSUS Karl Erjavec je presenečen nad kritikami predsednika DZ Milana Brgleza na njegov račun in ocenjuje, da se takšen napad s te funkcije na zunanjega ministra še ni zgodil.

Ogorčeni so tudi drugi v vodstvu DeSUS. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je za STA opozoril, da so Brglezove izjave presegle vse norme (ne)sodelovanja v koaliciji.

Kritike, ki jih predsednik DZ in podpredsednik SMC Brglez na račun Erjavca izrekel v pogovoru za Večer, v DeSUS vidijo zlasti kot nervozo največje vladne stranke pred prihajajočimi državnozborskimi volitvami.

Erjavec je v odzivu za STA ocenil, da gre za slabo voljo v SMC, ki jo je čutiti tudi v vladi, po slabem rezultatu stranke na predsedniških volitvah, ki da so bile test za volitve v DZ.

Ob tem je spomnil na zadnjo sejo vlade, ko so ministri SMC sklepe s področja javne uprave in zdravstva sprejeli s preglasovanjem DeSUS in SD. V tej luči je zavrnil Brglezov očitek glede delovanja v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija, ko na vladi niso dosegli soglasja glede rešitve zanj na podlagi zakona o tujcih.

Erjavec je že tedaj ocenil, da bi bila ta rešitev sporna. Vendar pa bi lahko ministri SMC, če bi imeli iskreno voljo, tudi to rešitev sprejeli s preglasovanjem, poudarja prvak DeSUS.

Zavrača tudi očitke glede ravnanja v arbitražnih postopkih. Za Brglezovo oceno, da se je prvak SDS Janez Janša v skoraj vseh fazah implementacijskega procesa obnašal bolj odgovorno kot zunanji minister, pa Erjavec vidi politični motiv in ocenjuje, da se SMC očitno že dobrika SDS, ki ji po javnomnenjskih anketah dobro kaže.

Na vprašanje, ali SMC vidi kot partnerja v prihodnji vladi, pa je Erjavec odvrnil, da mora SMC najprej na volitvah preseči volilni prag.

Vodja poslancev DeSUS Jurša se je danes vprašal, ali so Brglezove izjave usklajene v SMC. Opozoril je, da so meje "med tistim, kar še vzdrži, in tistim, kar lahko odleti", zelo tanke.

V primeru ponavljanja tovrstnih izjav se Jurša boji, da lahko nastane med koalicijskimi partnerji velika vrzel, "ki lahko pomeni še kaj več". Volitve bodo sicer v skladu z načrti, a če se bo to nadaljevalo, po njegovem mnenju ni realno, da bi koalicija v DZ še kaj konkretnega sprejela.

Tudi poslanec DeSUS Peter Vilfan ne skopari z ostrino do Brglezovih izjav. Obračunavanje predsednika DZ s predsednikom partnerske stranke in zunanjim ministrom razume kot paniko in strah, ki je "načel določene poslance, očitno tudi predsednika DZ, v predvolilnem času". Kot je dodal, Brglez tudi "ni v najboljših odnosih s predsednikom svoje stranke", volilni okraji za kandidature pa se že razdeljujejo.

"Kolikor je meni znano, mu menda ne namenjajo najboljšega mesta," je pristavil Vilfan in še ocenil, da je na plan "udarila tudi frustracija predsednika DZ, da ni postal zunanji minister".