mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Petan uradno preiskuje Golobiča

Deli na:

Komisija DZ, ki preiskuje ravnanja visokošolskega ministra Gregorja Golobiča, je danes slednjemu tudi uradno dodelila status preiskovanca. Poleg tega so v dokaznem sklepu določili nabor prič; med njimi so tudi ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji predsednik uprave NLB Draško Veselinovič in predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos.

Komisija DZ, ki preiskuje ravnanja visokošolskega ministra Gregorja Golobiča, je danes slednjemu tudi uradno dodelila status preiskovanca. Poleg tega so v dokaznem sklepu določili nabor prič; med njimi so tudi ljubljanski župan Zoran Janković, nekdanji predsednik uprave NLB Draško Veselinovič in predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos.

Predsednik preiskovalne komisije Rudolf Petan (SDS) je po današnji zaprti seji komisije pojasnil, da so dokazni sklep razširili tudi z nekaterimi predlogi članice komisije, vodje poslanske skupine Zares Cvete Zalokar Oražem. Med drugim z njeno zahtevo, naj pridobijo mnenje NLB o težavah z morebitno likvidnostjo pri dodelitvi kredita podjetju Ultra.

Ta zahteva gre sicer po oceni Petana "nekoliko čez okvir preiskovalne komisije", saj bi si to lahko tolmačili tudi tako, da preiskujejo NLB, kar pa ni res. "NLB je le subjekt, od katerega želimo pridobiti gradivo. Kljub temu takemu predlogu ni nasprotoval nihče," je pojasnil Petan.

Glede dokumentov o reprogramiranju kreditov Ultri, ki jih je poslanec SDS in nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak predstavil na sredini izredni seji DZ, so se člani komisije danes dogovorili, da bodo skušali te dokumente pridobiti tudi po uradni poti, je dejal Petan.

Zalokar Oražmova je sicer glede omenjenih dokumentov po seji komisije pojasnila, da je predlagala, naj komisija pridobi dokumente, ki so avtentični, "ne pa tiste, ki so po takšnih ali drugačnih kanalih prišli kot izraz želje državljanov, da jih posredujejo". Zalokar Oražmova je sicer ocenila, da dokument, ki ga je v sredo pridobil Vizjak, "nima neke bistvene vrednosti v vsebinskem smislu, saj to, ali so bili krediti reprogramirani, ni tako pomembno".

Prepričana pa je, da je dokument avtentičen. Kot je dejala, je bila v sredo presenečena nad tem dokumentom. "A verjamem in vem, da Golobič za reprogramiranje kreditov ni vedel. Tudi sama tega nisem vedela," je dodala.

Ker je po besedah Petana precej gradiva "kar mimo komisije" zaokrožilo v javnosti, so se člani komisije danes dogovorili, da bo vsak dobil svojo kopijo gradiva komisije zaupne narave. Vsak ga bo moral imeti v varovani blagajni, zaklenjeni s šifro, in vsak član komisije bo odgovarjal za svojo kopijo gradiva, "da nepooblaščene osebe gradiva ne bi dobivale od članov komisije", je pojasnil Petan.

Na seznam prič je komisija danes uvrstila Janeza Tekavca, Zorana Jankovića, Miloša Urbanijo, Zdenko Grozde, Borisa Stadlerja, Aleša Čerina, Vero Aljančič Falež, Jara Žontarja, Aleša Bržana, Draga Žuro, Aleksandra Palutnika, Davida Delakordo, Gregorja Breznika, Draška Veselinoviča, Mateja Narata, Aleksandra Vozla, Antona Majzlja in Boruta Razdevška. Poleg tega so na predlog Zalokar Oražmove na seznam uvrstili še Andreja Vizjaka, Boža Jašoviča, Marjana Kramarja, Igorja Marinška, Draga Kosa in Mirjam Ravnikar Šurc, je navedel Petan.

Komisija se bo naslednjič sešla 2. februarja, ko se bodo dogovorili o nadaljnjih dejanjih preiskovalne komisije, je še pojasnil Petan.

Preiskovalna komisija DZ, ki je nastala na zahtevo opozicijskih SDS, SNS in SLS, med drugim preiskuje sum, da se je Golobič izognil plačevanju davkov v Sloveniji, ter sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev slabo zavarovanih posojil, ki so bila Ultri odobrena s strani NLB.