Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Peršak sprožil postopek za Damjanovičevo razrešitev

Deli na:
Peršak sprožil postopek za Damjanovičevo razrešitev

Foto: Primož Lavre

Minister za kulturo Tone Peršak je sprožil postopek za razrešitev direktorja Slovenske filharmonije (SF) Damjana Damjanoviča.

O tem sta bila nedavno obveščena tako svet kot strokovni svet zavoda, ki se morata zdaj opredeliti do ministrovega predloga. Skupna seja obeh svetov, na kateri bodo predvidoma oblikovali mnenje, je sklicana 5. septembra.

Da je minister sprožil postopek razrešitve, je za STA potrdila predsednica sveta SF Marjetica Mahne. Ministrovo obvestilo o tem je prejela 16. avgusta, po njenih besedah pa je bil o tem obveščen tudi predsednik strokovnega sveta SF Andrej Petrač. Po sklepu o ustanovitvi javnega zavoda imata oba organa zdaj 30 dni časa, da se opredelita do ministrovega predloga.

Kot je še povedala, je minister ob tem navedel razloge za razrešitev, ki pa jih v tem trenutku še ne more komentirati. Sta se pa predsednika obeh svetov dogovorila za skupno sejo 5. septembra, ko bodo člani predvidoma skupaj oblikovali mnenje do predloga.

Damjanovič je bil v zadnjem letu in pol večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo. Marca lani so mu izglasovali nezaupnico, decembra je sledila opozorilna stavka orkestra SF, prav tako decembra je strokovni svet ministrstvu za kulturo podal predlog za njegovo razrešitev.

V času letošnjega novoletnega koncerta je sledila stavka orkestašev na delovnem mestu, Peršak pa je le nekaj dni zatem na seji komisije državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport napovedal objavo razpisa za novega direktorja in s 1. julijem zamenjavo na funkciji. To se ni zgodilo, je pa vlada spremenila ustanovitveni akt SF, s katerim je dala dodaten glas zaposlenim v svetu zavoda.

Posledično je temu sledilo konstituiranje novega sveta zavoda, ki je ministrstvu junija posredoval argumentiran predlog za Damjanovičevo razrešitev. V njem so člani sveta zapisali, da Damjanovič pri svojem delu ne spoštuje predpisov in splošnih aktov zavoda, očitali so mu tudi neodgovorno, negospodarno in nenamensko porabo javnih sredstev ter nekompetentno vodenje, kar zavodu onemogoča izvajanje poslanstva.

Julija je sledil še en protestni shod zaposlenih v SF, tokrat pred ministrstvom zaradi prekoračitve obljubljenega roka za direktorjevo zamenjavo. Na njem so ob podpori predsednikov obeh svetov ter predstavnikov obeh sindikatov v SF ponovno opozorili, zakaj je čas za Damjanovičev odhod, in poudarili, da je zdaj na potezi minister.

Damjanovič je na čelu SF od oktobra 2003, ko je ga po nekaj neuspelih razpisih imenovala takratna ministrica Andreja Rihter. Mandat se mu izteče oktobra prihodnje leto. Vse očitke zavrača.