Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pavliha: Nacionalna, etična in ustavna packa

Deli na:

Pravniki in strokovnjaki za zunanjo politiko so se na okrogli mizi Zbora za republiko o arbitražnem sporazumu kritično izrekli do današnjega načina ratifikacije sporazuma v Državnem zboru. Tega je ob obstrukciji opozicije potrdilo 48 poslancev.

Profesor na ljubljanski pravni fakulteti Miro Cerar in profesor na fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu Marko Pavliha sta izrazila obžalovanje ob današnji ratifikaciji arbitražnega sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško v državnem zboru. Strinjala sta se, da bi moral DZ o sporazumu odločati z dvotretjinsko večino.

Pavliha je v izjavi za STA pred začetkom okrogle mize Zbora za republiko o arbitražnem sporazumu dejal, da je ratifikacija sporazuma "nacionalna, etična in ustavna packa na težko prigaranem slovenskem parlamentarizmu". Poslanci po njegovem mnenju namreč niso zbrali dovolj volje in moči, da bi o sporazumu odločali z dvotretjinsko večino in opravili svoj posel, ki ga ljudje od njih pričakujejo.

Pavliha se še ni odločil, kako bo glasoval na referendumu, sta pa po njegovih besedah po njem potrebna dva scenarija. Prvi za primer, da bo arbitražni sporazum na referendumu padel, in drugi, če bo potrjen. V tem primeru pričakuje, da bo politika pri pripravi memoranduma, ki ga mora Sloveniji predložiti arbitražnemu sodišču, tako složna, kot je bila pri odločitvi za sklic zakonodajnega referenduma.

Cerar je v izjavi za STA izrazil obžalovanje, ker je do ratifikacije tako pomembnega mednarodnega sporazuma prišlo ob obstrukciji enega dela parlamenta in na "sprinterski" način. Gre za zadevo tako velikega nacionalnega pomena, da bi bili državljani zelo hvaležni, če bi politika našla višji konsenz in dostojen postopek, je poudaril. Ne glede na to, kako se bo stvar odvila naprej, bo njegovih besedah zaradi tega ostal grenak priokus, ker slovenska politika tudi pri tem vprašanju ni zmogla pokazati enotnosti.

Cerar svetuje volivcem, naj se pred referendumom podrobno poglobijo v vprašanje, spremljajo referendumsko kampanjo in se ne pustijo zavesti morebitnim političnim manipulacijam, ampak se osredotočijo na samo vprašanje.

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel pa je v uvodnem nastopu na okrogli mizi dejal, da je bil ob današnjem dogajanju v DZ "nekoliko poparjen in obupan". "Danes se Slovenija spušča v tveganje, da pride do odstopa več kvadratnih kilometrov morja, ki so vitalne površine za slovensko gospodarstvo in slovensko državo," je poudaril.

Po njegovih besedah se s slovenskimi vitalnimi interesi ne gre igrati, tudi če traja nekoliko dlje časa. Rupel meni, da lahko arbitražni sporazum na referendumu "svobodno" zavrnemo in se pogajamo še enkrat, in sicer nekoliko ostreje. "Žal mi je, da smo tisti ključ, ki Hrvaški odpira vrata v EU bodisi uporabili za napačna vrata ali pa poklonili, ne da bi od tega, kaj imeli," je dodal.