palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahov pihal, na dušo Melanii in Sevničanom

Deli na:
Pahov pihal, na dušo Melanii in Sevničanom

Foto: Bobo

Vsi smo ponosni, da je bodoča prva dama ZDA Sevničanka, je v Sevnici dejal predsednik republike Borut Pahor.

Pahor se je udeležil slovesnosti s podelitvijo priznanj ob občinskem prazniku v Sevnici. Poudaril je tudi pomen lokalne samouprave in ohranjanja evropske ideje. Če bo treba, jo bo treba tudi varovati, je dodal.
              
Pahor je v svojem govoru nekoliko za šalo poudaril, da tudi starši njegove partnerice prihajajo iz Sevnice in da je iskanje korenin v Sevnici po izvolitvi Donalda Trumpa, ki je poročen z nekdanjo Sevničanko Melanio Trump, postalo moderno.

Sicer pa je v prvem delu svojega govora opozoril predvsem na pomen slovenske lokalne samouprave oz. občin pri ohranjanju delovanja sistema v času krize in pri okrevanju držav.

Ob tem je izpostavil, da je eden o večjih dosežkov v 25-letnem razvoju Slovenije prav razvoj njene lokalne samouprave in da je bila odločitev o tako velikem številu slovenskih občin pravilna.



V drugem delu govora pa je se je dotaknil, kot je dejal, zadeve državnega pomena. Ob ugotovitvi, da se ob pešanju evropske ideje, ki je zadnjih 70 let uspešno ohranjala mir, ponekod krepi nacionalizem, je tako opozoril, da jo je potrebno, če bodo Slovenci na kakršenkoli način v to primorani, ohraniti, hkrati pa morajo biti pripravljeni, da se jo ob najslabšem možnem scenariju tudi zavaruje.

Pri tem ima vsak svojo vlogo. Tako posamezniki kot lokalne skupnosti in država, je še poudaril predsednik Pahor.

Sevnica, ki je bila do nedavno najbolj znana kot občinsko središče, po uglednih podjetjih, kot so Lisca, Kopitarna in Tanin Sevnica, po vrhunskem salamarstvu pa čebelarstvu ter vinarstvu, je zadnje leto in predvsem po nedavni izvolitvi Donalda Trumpa za novega ameriškega predsednika v ospredju zanimanja medijev zaradi njegove žene, nekdanje Sevničanke Melanie Trump.

Sevnica, katere območje je bilo poseljeno že v prazgodovini, viri z nemškim imenom Liehtenwalde prvič omenjajo leta 1275, trške pravice je dobila leta 1322. Kraj s približno 5000 prebivalci je leta 1952 postal mesto in občinsko središče.