favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Zalar ostaja

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor vodji poslanske skupine SDS Jožetu Tanku sporoča, da predloga za razrešitev ministra za pravosodje Aleša Zalarja ne bo vložil. Meni namreč, da so očitki neutemeljeni in da minister za pravosodje svoje delo opravlja v skladu z ustavo in zakonom.

Predsednik vlade Borut Pahor vodji poslanske skupine SDS Jožetu Tanku sporoča, da predloga za razrešitev ministra za pravosodje Aleša Zalarja ne bo vložil. Meni namreč, da so očitki neutemeljeni in da minister za pravosodje svoje delo opravlja v skladu z ustavo in zakonom.

Kot navaja Pahor, je pismo poslanca SDS prejel v torek, v njem pa mu Tanko predlaga, naj začne s postopkom za razrešitev pravosodnega ministra, ker naj bi protipravno posegal v delo tožilstva in posegal v odprto zadevo, ki je v sodnem odločanju pred pristojnim sodiščem.

Premier v odgovoru pojasnjuje, da je o izrednem pravosodnem nadzoru v zadevah državnotožilske uprave na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu, ki ga je Zalar odredil z odločbo 2. septembra lani, odločala tudi vlada in sklenila, da se ta nadzor izvrši.

V obrazložitvi te odločitve je vlada med drugim zapisala, "da se pravosodni nadzor ne nanaša na vsebino konkretnega tožilskega odločanja, temveč izključno na institute državnotožilske uprave, še posebej tiste, ki so namenjeni varovanju konkretnega tožilca pred posegi v njegovo samostojnost tudi s strani nadrejenih oz. po položaju višjih tožilcev".

"Ta pomembna omejitev nadzora je bila dosledno spoštovana tudi ves čas izvajanja nadzora, kar med drugim izhaja tudi iz dokumentacije v zvezi s tem nadzorom," poudarja Pahor. Ob tem opozarja, da niti ljubljansko okrožno državno tožilstvo niti vrhovno državno tožilstvo nista imela pripomb nad načinom izvajanja nadzora. Zato meni, da zatrjevanje, da naj bi nadzor posegal v konkretni sodni postopek, ni utemeljeno.

Premier izraža tudi začudenje nad trditvijo Tanka, da "je v konkretni situaciji pravno relevantno le vprašanje, kakšni razlogi so vodili tožilko, da je nameravala zavreči ovadbo zoper finskega novinarja Berglunda, ko je bilo povsem jasno, da za to ni zakonitih razlogov".

S tem je, kot pravi Pahor, Tanko (verjetno nehote) storil tisto, kar neutemeljeno očita pravosodnemu ministru, namreč "da politika ne more in ne sme odločati, proti kateri osebi je dopusten preiskovalni in morda posledično tudi kazenski postopek in proti kateri ne".

Premiera je Zalar seznanil z ugotovitvami izrednega pravosodnega nadzora in tudi z ukrepi, ki jih bo sprejel zato, da bi zagotovil odpravo ugotovljenih nepravilnosti. "Ker so ugotovitve tega nadzora dokončne, se ne morem strinjati z vašo oceno, da so bili očitki o neustreznem poslovanju Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani v določenih zadevah državnotožilske uprave neutemeljeni," je v odgovoru zapisal Pahor.

Ministrovo prizadevanje za vzpostavitev takega poslovanja državnih tožilstev, ki bo potekalo v skladu s predpisi in ki bo zagotovilo ustrezno samostojnost odločanja državnih tožilcev v konkretnih zadevah, podpira. Meni, da ne gre za nikakršen političen pritisk na državno tožilstvo, pač pa za dosledno uveljavljanje ustavnega načela pravne države.

Pahor ocenjuje, da je minister z odločitvijo, da bo ukrepal z izdajo obveznega navodila za uporabo državnotožilskega reda, izkazal vso potrebno občutljivost za neodvisnost pravosodja.