Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Vsi vemo, da ni alternative arbitraži

Deli na:
Pahor: Vsi vemo, da ni alternative arbitraži

Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor je v odzivu na skorajšnjo objavo odločitve arbitražnega sodišča opozoril, da morebitna zaostrovanja odnosov in same retorike na koncu ne bi pomagala ne eni in ne drugi strani.

"Vendarle vsi skupaj dobro vemo, da sporazumu in nalogi arbitražnega sodišča, da določi meje, ni alternative", je za TVS povedal Pahor.

"Pričakujemo, da bo v skladu s točko 3b arbitražnega sporazuma sodišče določilo tako imenovani stik," je v izjavi za Televizijo Slovenija poudaril Pahor. Glede rešitve 26-letnega spora med Slovenijo in Hrvaško pa je Pahor poudaril, da imamo dve izbiri, ali si bomo pomagali z odločitvijo arbitražnega sodišča in šli naprej ali pa se bomo zatekli v kratkoročne rešitve, ki bi lahko našim otrokom precej zagrenile življenje.

Arbitražno sodišče bo sodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško javno objavilo 29. junija, so v ponedeljek sporočili s Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Predsednik Gilbert Guillaume bo razsodbo predstavil v Palači miru v Haagu med 14. in 16. uro, sodba pa bo objavljena tudi na spletnih straneh, so še sporočili iz Haaga.

Arbitražni sporazum sta po posredovanju Evropske komisije 4. novembra 2009 ob prisotnosti švedskega premierja Fredrika Reinfeldta v imenu predsedstva Sveta EU, podpisala tedanji slovenski premier Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor. S tem sporazumom, ki so ga slovenski volivci leta 2010 potrdili tudi na referendumu, sta se državi zavezali, da predajata vprašanje meje, ki ga nista bili sposobni rešiti v skoraj 20 letih pred tem, arbitražnemu sodišču. V zameno za sklenitev sporazuma je Slovenija odpravila vse zadržke v procesu hrvaškega približevanja EU, katere članica je Hrvaška postala 1. julija 2013.


In ko je sodišče sredi julija 2015 že napovedalo, da bo razsodbo objavilo sredi decembra istega leta, se je zapletlo - čez slaba dva tedna so bili objavljeni prisluhi pogovorov med arbitrom Jernejem Sekolcem in tedanjo slovensko agentko Simono Drenik. Hrvaška je ocenila, da je s tem prišlo do nepovratne kontaminacije postopka in napovedala enostranski izstop iz arbitražnega procesa in odstop od arbitražnega sporazuma.

Slovenija vztraja, da bo končno odločitev sodišča treba spoštovati, kakršna koli pač bo. K temu sta se državi s podpisom arbitražnega sporazuma zavezali že vnaprej. Tudi premier Miro Cerar je v ponedeljek zagotovil, da bo Slovenija odločbo spoštovala. Tako ravnanje pa pričakuje tudi od Hrvaške. Slovenija je na implementacijo odločbe pripravljena, je še zagotovil premier. Zunanji minister Karel Erjavec je v ponedeljek dejal, da ima MZZ v okviru medresorske skupine pripravljenih kar nekaj scenarijev v zvezi z implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat pa je opozoril, da je arbitražni sporazum Hrvaški odprl vrata v EU.

Odzval se je tudi kmetijski minister Dejan Židan, ki je v Bruslju izrazil željo, da se odnosi v celotni regiji čim prej uredijo, "saj je odprtih vprašanj izven evropskih meja več kot preveč in jih komaj obvladujemo, vključno z migracijsko krizo".

Nova hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić, ki jo je sabor po odstopu Davorja Stierja imenoval ravno v ponedeljek, je sicer na drugi strani ponovila hrvaška stališča, da je hrvaški sabor leta 2015 odločil o izstopu Hrvaške iz arbitražnega postopka. "Po odločitvi sabora, sodba arbitražnega sodišča ni obvezujoča za Hrvaško," je dejala in napovedala, da bo Hrvaška v mednarodnih krogih nadaljevala s pojasnjevanjem, da je najpomembnejši sklep hrvaškega sabora, saj je parlament edini, ki lahko odloča o hrvaški državni meji.

Tudi hrvaški premier Andrej Plenković je včeraj ponovil hrvaška stališča, da Hrvaška nikakor ne bo zavezana z odločitvijo arbitražnega sodišča v sporu o meji, ki bo objavljena 29. junija. Izpostavil je, da Hrvaška ostaja odprta za pogovore s Slovenijo o vseh odprtih meddržavnih vprašanjih, vključno z mejo.