Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Slovenska vojska nezadostno pripravljena na krizo ali celo vojno

Deli na:
Pahor: Slovenska vojska nezadostno pripravljena na krizo ali celo vojno

Foto: Bobo

Slovenska vojska (SV) je po ocenah predsednika republike Boruta Pahorja na najnižji ravni sposobnosti delovanja že tretje leto zapored. Povprečna ocena za pripravljenost vojske za delovanje v krizi ali v vojni pa je nezadostna, je glede na poročilo o pripravljenosti SV za lani opozoril Pahor. Izpostavil je predvsem pomanjkanje finančnih sredstev.

Poročilo o pripravljenosti SV za leto 2015 sta danes v predsedniški palači Pahorju predstavila ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba SV generalmajor Andrej Osterman.

Predsednik republike je v izjavi novinarjem med drugim opozoril, da je v poročilu pripravljenost za delovanje vojske v miru ocenjena s povprečno oceno zadostno, ocena za pripravljenost za delovanje v krizi ali v vojni pa nezadostna.

Iz ocene stanja po Pahorjevem mnenju povsem jasno izhaja, da se je Slovenska vojska znašla v tako zaskrbljujočih razmerah predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Tako je ponovil potrebo po zagotovitvi finančnih sredstev, s katerimi bodo zagotovili posodobitev celotnega slovenskega varnostnega sistema. Ob tem se zaveda, kot je dejal, da več denarja za varnost ne pomeni avtomatično tudi več varnosti same.

Po Pahorjevem mnenju morajo v relativno kratkem času doseči politično soglasje o povečanih izdatkih za varnost. Potrebo po dodatnih finančnih sredstvih za vojsko je ponovno izpostavila tudi Katičeva. Osterman pa je ocenil, da se SV nahaja na pragu kritične stabilnosti.

Dejavniki za ocene glede pripravljenosti SV so po Pahorjevih besedah popolnjenost enot s kadri in opremo, stanje opreme in njena razpoložljivost ter možen obseg usposabljanja. Tako je poudaril, da se je SV lani zmanjšala za dodatnih 540 pripadnikov. Tako je popolnjenost stalne sestave glede na dolgoročni program 88-odstotna, popolnjenost s pogodbeno rezervo pa le 36-odstotna.