Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

dejan dogaja1 Njena.si

Dejan Dogaja in Kiara Haas: Ljubezen jima daje ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor proti referendumu

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor je danes, še pred vložitvijo pobude za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato v DZ, ocenil, da je odločitev za referendum slaba in za Slovenijo škodljiva. Ob tem je pozval državljane, naj ne dajo svojega podpisa za razpis referenduma, ker je to v interesu Slovenije.

Predsednik vlade Borut Pahor je danes, še pred vložitvijo pobude za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato v DZ, ocenil, da je odločitev za referendum slaba in za Slovenijo škodljiva. Ob tem je pozval državljane, naj ne dajo svojega podpisa za razpis referenduma, ker je to v interesu Slovenije.

Pahor je po delovnem pogovoru z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem pojasnil, da je s pozivom ljudem, naj ne dajo podpisa za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, izkoristil odgovornost, ki jo ima kot predsednik vlade. Ob tem je spomnil, da je DZ s tremi četrtinami glasov "po velikem političnem zapletu, ki bi se lahko spremenil v precejšnjo zunanjepolitično krizo Slovenije" podprl vstop Hrvaške v Nato.

"Zdaj bi bila velika škoda, če bi se z referendumom ta velik uspeh na koncu deloma izničil," je poudaril premier. V primeru odločitve za referendum pa bo vlada po Pahorjevih besedah storila vse, da državljane prepriča, da je odločitev za vstop Hrvaške v Nato v interesu Slovenije in da to nima neposredne zveze z ugovori, ki jih imamo glede obnašanja Hrvaške pri njenem vključevanju v EU.

"Izvedba referenduma sama po sebi poslabšuje pogajalske pozicije Slovenije, mislim da je nepotreben tudi zavoljo suverene odločitve DZ. Ljudje imajo pravico, da se zanj odločijo, vendar če se bodo zanj odločili, ne vedo, da s tem poslabšujejo naše pogajalske pozicije, in naj vedo, da bo vlada storila vse za to, da ta referendum dobimo," je povedal Pahor.

Referendum bi bil, kot je pojasnil Pahor, škodljiv, ker Slovenija do izteka roka, 23. marca, depozitarju, to je ZDA, ne bi mogla deponirati ratifikacijskih listin protokola o vstopu Hrvaške v Nato. Prav tako pa bi referendum pomembno razburkal politične strasti. To pa je škodljivo za urejanje odnosov s Hrvaško.

"Ko je državni zbor potrdil protokol o vstopu Hrvaške v Nato, je pokazal, da zna ločiti jabolka od hrušk. Če imamo pri vstopanju Hrvaške v EU utemeljene zadržke in smo znali z argumenti o njih prepričati tudi mednarodno skupnost, bo sedaj, z odločitvijo za referendum, Hrvaška imela argumente v mednarodni skupnosti, da ji Slovenija nagaja iz kaprice. To je za nas slaba okoliščina."

Pahor je sicer tudi komentiral odločitev odbora DZ za zunanjo politiko, ki je danes sprejel sklep o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato. Ta govori, da je Hrvaška po osamosvojitvi enostransko spreminjala ozemeljski status quo. Premier je menil, da gre za zelo preudaren, premišljeno napisan in soglasno sprejet sklep. Po njegovih besedah pa ta sklep v nekem smislu s svojo glavno poanto tudi sporoča tisto, kar bi bilo bistvo deklaracije o odnosih med Slovenijo in Hrvaško, ki so jo nekaj let zapovrstjo zahtevale nekatere parlamentarne stranke.

Premierovemu pozivu državljanom, naj ne dajo podpisa za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, se je pridružil tudi ljubljanski župan in napovedal, da bo k temu pozval Ljubljančane. Dejal je, da gre pri pozivih k referendumu za "neodgovorno in politikansko dejanje". Referendum bi poleg z njim povezanih stroškov po mnenju Jankovića prinesel še veliko nevarnost za slovenska podjetja na Hrvaškem.

Janković je na kratko tudi komentiral pogovor, ki ga je imel za današnjo izdajo hrvaškega časnika Jutarnji list. Poudaril je, da morata predsednika slovenske in hrvaške vlade čimprej določiti čas in kraj srečanja, pri čemer jima je za srečanje ponudil prostore ljubljanske mestne hiše.

Pahor pa je na vprašanje v zvezi z današnjim poročanjem Večernjega lista, da se bosta s Sanaderjem sestala predvidoma zadnji teden februarja, povedal zgolj, da bo do sestanka prišlo, ko bo sprejeta odločitev o času in kraju srečanja, pa bo javnost o tem tudi obveščena.