profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor ob dnevu državnosti: Slovenija še ne izpolnjuje vseh naših pričakovanj

Deli na:
Pahor ob dnevu državnosti: Slovenija še ne izpolnjuje vseh naših pričakovanj

Foto: Bobo

Praznovanje dneva državnosti je doseglo vrhunec z osrednjo proslavo na Kongresnem trgu v Ljubljani. Smo gospodar lastne usode, je poudaril predsednik Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor je v govoru ocenil, da je Slovenija absolutno sposobna urejati vse izzive v korist njenih nacionalnih interesov. Še pred proslavo je dan državnosti počastil državni zbor s slavnostno sejo.

Slovenija je absolutno sposobna urejati vse izzive v korist njenih nacionalnih interesov, skupnih evropskih ambicij in čezatlantskega zavezništva, je v govoru na proslavi poudaril Pahor. Slovenija po njegovih besedah sicer še ne izpolnjuje vseh naših pričakovanj: "Mestoma smo nadnjo tudi odkrito razočarani. Vendarle pa je v relativno kratkem in zgoščenem času veliko dosegla, dovolj, da nam daje upanje in zaupanje v našo prihodnost in boljšo in varno prihodnost vseh naših otrok."

Pahor se je v govoru dotaknil tudi težko pričakovane sodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško: "Prizadevali si bomo, da bo skorajšnja določitev državne meje na kopnem in na morju uveljavljena tako kot predvideva arbitražni sporazum, za obe strani veljavna in zavezujoča mednarodna pogodba." Opozoril je, da "boljšega načina za mirno, vzajemno koristno in pravično ureditev mejnega spora ni bilo ne pred osmimi leti, ga ni zdaj in ga tudi čez osem let ne bo."

Proslavo v središču prestolnice so naznanili pripadniki garde Slovenske vojske, ki so z Ljubljanskega gradu izstrelili šest salv iz šestih topov. Govoru predsednika Pahorja je sledil umetniški program po scenariju in v režiji Igorja Zupeta z naslovom Bolj resnično od resničnega, trše od diamanta. Podlaga programa z 80 nastopajočimi je bil kratek esej filozofa Petra Mlakarja o nastajanju države.

Mlakarjevo besedilo so interpretirali igralci Maruša Majer, Pavle Ravnohrib, Lotos Vincenc Šparovec, Blaž Šef, Robert Korošec in Dragan Živadinov, ki so obiskovalce vodili skozi razmišljanja o državi v zdajšnjem in prihodnjem času. Program so sooblikovali glasbeniki in plesalci, dogajanje pa je bilo podprto s 3D vizualijami iz stekla.

Državni zbor je nocoj s slavnostno sejo počastil dan državnosti. V govoru je podpredsednik zbora in poslanec SD Matjaž Nemec opozoril, da "ne smemo dopustiti, da razlike upravljajo z nami, dokazati moramo, da zmoremo mi upravljati z njimi". Po njegovih besedah žal danes odgovore na ključna družbena vprašanja mnogokrat iščemo na napačnem mestu: "V delitvah, v nezmožnosti sobivanja, v nezmožnosti razumevanja prave vsebine."


Premier Miro Cerar je v poslanici pred nedeljskim dnevom državnosti zapisal, da je Sloveniji osamosvojitev uspela zato, ker smo bili povezani v najbolj ključnih trenutkih naše samostojne, skupne poti. Po njej zdaj odločno in optimistično stopamo naprej: "Drug ob drugemu, drug za drugega. Pojdimo mirno in stabilno naprej."

Po Cerarjevih besedah živimo v času, ko pogosto tako hitimo, da si ne vzamemo dovolj časa za zares pomembne stvari: "Naj bo danes vsaj malo drugače. Danes, ko praznujemo pomemben del naše zgodovine, ko obeležujemo 26. obletnico naše neodvisnosti, vas kot predsednik vlade te naše drage Slovenije pozivam, da se ustavite. Vzemite si čas in pomislite na vse lepe trenutke naše skupne prehojene poti."

Predsednik republike Pahor je na predvečer dneva državnosti tudi priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Ministrica za obrambo Andreja Katič je medtem skupaj z načelnikom generalštaba Slovenske vojske Andrejem Ostermanom in generalnim direktorjem uprave za zaščito in reševanje Darkom Butom položila venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo Pomnik 1991 na Žalah.

Sicer je bila pred nedeljskim dnevom državnosti nocoj tudi slavnostna seja državnega zbora. V govoru je podpredsednik zbora in poslanec SD Matjaž Nemec opozoril, da enotnost naroda ne pomeni živeti brez razlik, temveč z razlikami, vendar ob zavedanju pomena skupnih vrednot. Po njegovih besedah ne smemo dopustiti, da razlike upravljajo z nami, ampak moramo dokazati, da zmoremo mi upravljati z njimi.

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič pa je čestital vsem vojnim veteranom in udeležencem vojne za Slovenijo. V čestitki je zapisal, da se vojni veterani osamosvojitvene vojne s ponosom spominjajo tistega časa in dogodkov, v katerih so imeli priložnost in čast sodelovati.

Urad predsednika republike bo sicer na praznično nedeljo odprl vrata obiskovalcem. Pred vhodom v predsedniško palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Obiskovalci si bodo lahko palačo pod strokovnim vodstvom ogledali v dveh terminih - ob 10. uri in ob 11.30. Sprejel in nagovoril jih bo predsednik Pahor.

Na dan državnosti bo Pahor tudi položil venec k spomeniku padlim v vojni za Slovenijo Pomnik 1991 na ljubljanskih Žalah. Z različnimi prireditvami bodo praznik počastili tudi v občinah.