Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor o arbitraži: Nihče ne ve natančno, kaj bomo slišali

Deli na:
Pahor o arbitraži: Nihče ne ve natančno, kaj bomo slišali

Foto: Bobo

Pahor je predlagal, da se zlasti v prvih dneh po objavi odločitve arbitražnega sodišča "vsi vzdržimo vseh izjav in ravnanj, ki bi stvari poslabšale".

Predsednik Borut Pahor je v pogovoru za Radio Slovenija na predvečer objave odločitve arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško pozval k preudarnosti obeh držav in da bi se vsi "vzdržali vseh izjav in ravnanj, ki bi stvari poslabšale". Zavzel se je za dialog. Sam se bo že v petek srečal s hrvaško kolegico v Dubrovniku.

Pahor pričakuje odločitev arbitražnega sodišča v skladu z navodili iz arbitražnega sporazuma, torej določitev poteka meje na kopnem in na morju v skladu z načeli ne le mednarodnega prava, ampak tudi načeli pravičnosti in dobrososedskih odnosov ter ob upoštevanju zgodovinskih okoliščin. Zlasti pa pričakuje opredelitev stika Slovenije z odprtim morjem.

Ker Hrvaška napoveduje, da odločbe sodišča ne bo spoštovala, je po Pahorjevih besedah to "večja zadrega, kot si lahko ta hip mislimo", če bo Hrvaška pri tem ostala tudi po objavi arbitražne odločitve.

"Če bi zdaj šestmesečni rok, ki je določen z arbitražnim sporazumom, pomenil vir novih napetosti, potem nas to mora skrbeti," je opozoril predsednik republike.

"Ni me strah, da z modrostjo to vendarle na nek primeren način uredimo. Slovenija bo spoštovala odločitev sodišča, se bo sklicevala na določilo sporazuma, ki ga Hrvaška ne priznava, da imamo šestmesečni rok, ki nam nalaga uveljavitev. A Slovenija mora tu pametno in preudarno preučiti vsak korak, ki ga bo storila v zvezi s tem," je dejal.

"Moramo se vživeti v njihovo vlogo, ko so sporočili, da tega sodišča ne priznavajo. To ni bila lahka odločitev. In niti ne zelo ugoden položaj za Hrvaško, da se razumemo. Oni pa se morajo vživeti v našo vlogo," je poudaril in spomnil, da je Slovenija s podpisom arbitražnega sporazuma obljubila umik blokade v hrvaških pogajanjih za članstvo v EU, hkrati pa pričakovala, da bosta obe strani brezprizivno spoštovali odločitev arbitražnega sodišča. "Zdaj se zdi, kot da je Slovenija svojo nalogo opravila, Hrvaška pa s precej piškavimi izgovori ni pripravljena tega storiti," je povedal.


Predlagal je, da se zlasti v prvih dneh "vsi vzdržimo vseh izjav in ravnanj, ki bi stvari poslabšale". Politika naj si "vzame potreben čas za dialog tako znotraj obeh držav kot tudi med državama". "To je v naslednjih dneh krucialnega pomena, za mir, za varnost in dobro sosedstvo."

Opozoril je tudi, da bodo ljudje na obeh straneh meje pričakovali od politikov, da so sposobni in odgovorni to rešiti mirno in tudi varno.

"Mislim, da nihče ne ve natančno, kaj bomo jutri slišali. Nihče ne ve, kako se bodo odvijale zadeve v prihodnje (...) Če želimo mirno rešiti spor, je to s potrpežljivostjo in modrostjo mogoče, sicer bo to poraz za obe strani. Zato se je vredno potruditi. Govorimo o prihodnosti držav, ki bosta vedno sosedi in mislim, da smo dolžni nam in našim generacijam za nami zagotoviti mir in varnost. Zdaj je treba pokazati vse, kar znamo," je poudaril predsednik.

Napovedal je, da se bo v petek predvidoma srečal s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović v Dubrovniku, kot sta to načrtovala že pred napovedjo arbitražnega sodišča o objavi sodbe, da bi tako nadaljevala dialog. To bo njuno 26. srečanje. "Tolikokrat se dva srečata, ne zato, ker je vse sijajno, ampak dostikrat zato, ker so problemi. Midva sicer nimava pristojnosti, da jih rešiva, ampak sva se odločila, da bova skušala dialog vzdrževati, kolikor je mogoče, ker oba razumeva, da je brez tega vse še slabše."

Komentiral je tudi vprašanje mednarodne podpore v dilemi, ali bo treba odločitev arbitražnega sodišča spoštovati, kot to zagovarja Slovenija, ali ne, kakršno je stališče Hrvaške. "Zaenkrat smo tisti, ki stavimo na spoštovanje sodišč in njihovih razsodb lahko zadovoljni," je nakazal podporo slovenskim stališčem.

"A moramo tako kot pri notranjem pravu tudi pri mednarodnem pravu vedeti, da na koncu ne gre le za politično podporo. Gre za spoštovanje odločitve sodišča. Zato pa je bilo sodišče vzpostavljeno med Slovenijo in Hrvaško, ker se sami 18 let nista bili sposobni dogovoriti," je še poudaril.

"In še to - v sporazumu smo napisali poseben člen, ki je omogočal obema vladama, da od leta 2009 in vse do leta 2017, do vključno danes, 28. junija, sami rešita katerokoli vprašanje meje ali vprašanje meje v celoti. Nobena od vlad se za to ni odločila. Tudi Hrvaška ni dala te pobude, čeprav danes govori, da predlaga vrnitev k dvostranskim pogajanjem," je še poudaril slovenski predsednik v pogovoru za Radio Slovenija.