stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor je mandatar

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk je po srečanju s predsednikom SD Borutom Pahorjem dejal, da mu je v veliko zadovoljstvo, da predlaga Pahorja za mandatarja za sestavo nove vlade. Ob tem je poudaril, da je predsednik SD pomemben slovenski politik in povezovalna osebnost.

Türk je v izjavi za medije po srečanju povedal, da je predlog dan znotraj rokov glede oblikovanja vlade. Pričakuje tudi, da bo v nadaljevanju postopka za oblikovanje vlade šlo vse dobro.

Pahor se je predsedniku republike zahvalil za izkazano zaupanje pri podelitvi kandidature za mandatarja. Poudaril je, da to čast sprejema z veliko odgovornostjo. Kot je dodal, upa, da bo zaupanje upravičil. "Pred očmi ne bom imel osebnih ali strankarskih interesov, ampak interese države," je pojasnil Pahor.

Predsednik SD je dejal, da kandidaturo sprejema v času gospodarske negotovosti. Ta po njegovih besedah ni "plod" politike sedanje vlade, ampak zunanjih okoliščin. Prav zato upa, da predlogi za rešitev iz gospodarske negotovosti ne bodo sprejeti z medsebojnimi očitki o krivdi za gospodarski položaj.

"Skupaj moramo poiskati odgovore na izzive prihodnosti," je poudaril in dodal, da so najpomembnejši ljudje, znanje in izkušnje. Pojasnil je, da je vloga države skrb za razvoj talentov. "Sem potrpežljiv politik, a izgubim potrpežljivost, če govorimo o naših in vaših," je opozoril in pojasnil, da potrebujemo drug drugega.

Pahor je zatrdil, da bo osrednjo pozornost namenjal ustvarjanju pogojev za stabilizacijo gospodarstva. Po njegovem mnenju močan trg potrebuje močno državo. Vendar ne državo, tako predsednik SD, ki se bo vtikala v poslovne odločitev, ampak državo, ki bo ustvarjala pogoje za gospodarski razvoj.

Poudaril je, da je treba najprej ustvarjati, nato pa ustvarjeno pravično razdeliti. Dodal je, da vidi prihodnost Slovenije kot izvirne družbe. "Izvirno pri iskanju rešitev," je pojasnil. Pri tem bo vlada, kot je dejal, vodila aktivno politiko.

Po Pahorjevih besedah je treba okrepiti zaupanje javnosti v institucije pravne države. Kandidat za mandatarja se je zlasti zavzel za spoštovanje človekovih pravic in zatrdil, da bo njegova vlada na tem področju storila vse, kar je v njeni moči.

Pahor je ob koncu poudaril, da gleda v prihodnost z velikim upanjem in optimizmom.