Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor gost španskega kralja Felipeja VI. in kraljice Letizie

Deli na:
Pahor gost španskega kralja Felipeja VI. in kraljice Letizie

Felipe VI., kraljica Letizia ter njuni hčeri Sofia in Leonor - Foto: Reuters

Pahor se bo na povabilo španskega kraljevega para, kralja Felipeja VI. in kraljice Letizie, udeležil zasebnega kosila v kraljevi palači Zarzuela.

Predsednik republike Borut Pahor bo danes nadaljeval obisk v Španiji. Sestal se bo s španskim kraljem Felipejem VI., s katerim bosta v madridskem muzeju Reina Sofia odprla razstavo Neue Slowenische Kunst: Od Kapitala do kapitala. Izmenjala bosta tudi oceno odnosov med državama in stališča glede aktualnih vprašanj.

Razstava, ki so jo leta 2015 pripravili v Moderni galeriji v Ljubljani, je ena najbolje obiskanih razstav v zgodovini te galerije, obenem pa je zbudila veliko zanimanje tudi v tujini. Lani je gostovala v muzeju Van Abbemuseum v Eindhovnu in v Muzeju sodobne umetnosti Garage v Moskvi.

Tokrat bo postavitev v celoti prenesena v španski muzej, kjer bo španski javnosti na ogled ponudila prvo retrospektivo predstavnikov slovenske avantgarde iz 80. let prejšnjega stoletja, navajajo v uradu predsednika republike. Pahorja na obisku v Madridu spremlja minister za kulturo Anton Peršak.

Po odprtju razstave se bo Pahor na povabilo španskega kraljevega para, kralja Felipeja VI. in kraljice Letizie, udeležil zasebnega kosila v kraljevi palači Zarzuela.



Kot poudarjajo v Pahorjevem uradu, je obisk pomemben korak v smeri potrditve in nadgradnje odnosov med Slovenijo in Španijo, ki letos obeležujeta 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov.

Slovenski predsednik in španski kralj naj bi izmenjala oceno o doseženi ravni meddržavnih odnosov, med temami pogovorov pa bodo predvidoma tudi aktualna vprašanja EU, povezana predvsem s prihodnjim razvojem unije, migracijsko problematiko, stališči do varnostnih vprašanj v Evropi in sodelovanjem v evroatlantskem prostoru.

Pomembna tema bodo razmere v sosednji regiji Zahodnega Balkana. Pahor bo predstavil videnje razmer v regiji in izpostavil pomen jasne evropske perspektive držav Zahodnega Balkana za stabilnost in napredek tega dela Evrope, še navajajo v uradu.

Prvi dan obiska je imel Pahor na programu srečanje s španskim premierjem Marianom Rajoyem.