zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Enkratna priložnost, da enkrat za vselej zapremo to poglavje

Deli na:
Pahor: Enkratna priložnost, da enkrat za vselej zapremo to poglavje

Foto: Bobo

Predsednik Pahor je za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča na miren način in s pogovori.

Predsednik republike Borut Pahor, ki se je danes udeležil političnega vrha o razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, ki ga je sklical premier Miro Cerar, je poudaril, da je treba uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča doseči na miren način in s pogovori.

"Imamo enkratno priložnost, da enkrat za vselej zapremo to poglavje. Ne bo lahko zaradi stališča hrvaške države, vendar pa mislim, da je s potrpežljivo in modro politiko to mogoče storiti tako, da se bomo čutili vsi potem zadovoljne, ker je bilo to vprašanje enkrat za vselej na osnovi sodišča, ki ga je določil arbitražni sporazum, sprejeto in rešeno," je še dejal Pahor.

Ponovil je, da je zelo zadovoljen z razsodbo arbitražnega sodišča glede poteka meje v Piranskem zalivu in izrazil prepričanje, da katerakoli odločitev prej ali pozneje glede rešitve meje s Hrvaško ne bi bila za Slovenijo ugodnejša od te, ki jo je Slovenija dosegla z arbitražnim sporazumom.

Priznal je, da bo uveljavitev razsodbe sodišča velik in zahteven problem ob zavedanju, da Hrvaška uradno razsodbe arbitražnega sodišča ne upošteva. Izpostavil je še pomen splošnega konsenza, da je treba tudi uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča doseči "mirno, s pregovori, preudarno in tako, da se ohrani mir in varnost in okrepi zaupanje in dobrososedstvo na dolgi rok".



"Pred nami je zahteven problem, ki ni nerešljiv," je še dejal predsednik republike. Dodal je, da bo "mogoče z dialogom, posvetovanji, preudarnostjo, potrpežljivostjo in politično modrostjo" tudi to obrniti v smer pravične in trajne rešitve odnosov in problemov s sosednjo Hrvaško.

Izrazil je prepričanje, da je pravo na strani Slovenije in da se bodo polemike z zadovoljstvom ali nezadovoljstvom glede razsodbe arbitražnega sodišča kmalu polegle, saj je "naloga uveljavitve razsodbe tako težka in zahtevna, da bomo vsi začeli osredotočati pozornost na kako".

Ocenil je še, da bo zelo pomembno, da bo v dialogu pomagala Evropska komisija in da bo mednarodna skupnost spodbudila obe državi, da prideta do rešitve tega vprašanja na osnovi mednarodnega prava in odločitve arbitražnega sodišča.

"Toda na koncu vseh koncev bosta obe državi naposled spregledali, da je to potrebno storiti na za obe strani koristen način, ker to v obeh državah ohrani mir, varnost, možnost nadaljnjega odličnega gospodarskega in slehernega sodelovanja" in nenazadnje tudi mir v regiji. "Regija je v tem smislu zelo pomembna," je še dejal Pahor tik pred odhodom v Varšavo, kjer se bo udeležil srečanja voditeljev držav Pobude treh morij. Poseben gost srečanja bo tudi predsednik ZDA Donald Trump.