pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor Cerarju: Še nikoli nisem pohvalil nobene vlade, ne parlamenta

Deli na:
Pahor Cerarju: Še nikoli nisem pohvalil nobene vlade, ne parlamenta

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar je pisatelja Borisa Pahorja, ki ga je povabil na slavnostno kosilo, nagovoril z besedami, da je velik humanist, večni mladenič ter zagovornik ljubezni. Ob tem je navedel njegovo misel: "Ne pomaga nobena ekonomija, nobena stranka, ne leva ne desna, samo ljubezen še velja!" Jubilantu je voščil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Cerar je izpostavil še Pahorjev trikratni ne fašizmu, nacizmu in komunizmu ter trikratni da življenju, svobodi in človeškemu dostojanstvu.

Poudaril je, da je ponosen, da imamo tako velikega človeka, kar upa, da lahko izreče v imenu vseh Slovencev. V voščilu mu je želel še veliko iskrivosti in se zahvalil za njegov prispevek k slovenstvu in človečnosti.

Pahor je dejal, da je bil presenečen nad Cerarjevim povabilom na kosilo, saj "še nikoli ni pohvalil nobene vlade, ne parlamenta". Obenem je poudaril, da ni vajen diplomatskih govorov, zato ker vedno rad iskreno pove tisto, kar misli. V tem okviru je Cerarja pozval, naj si prizadeva za "drugi tir od Pirana do Divače".

Opozoril je še na premajhno nacionalno zavest Slovencev, ki jo po njegovem mnenju neupravičeno zamenjujemo z nacionalizmom. A ljubezen do naroda nima ničesar skupnega z lastnim hvalisanjem na račun drugega, je poudaril.

Cerarju je dejal, da ve, da pri svojem delu ni svoboden in da se ne more bojevati s silami, ki mu ukazujejo, obenem pa je čestital slovenski državi in Slovencem želel veliko modrega razmišljanja in poguma.

Slavnostnega kosila v Vili Podrožnik so se poleg jubilanta in Cerarja med drugim udeležili ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, predstavniki vodstva založbe Mladinske knjige, pri kateri je izšla Pahorjeva knjiga V imenu dialoga, urednik knjige Zdravko Duša, politik Jože Školč in voditeljica Darja Zgonc.

Akademiku Pahorju je v čestitki voščil tudi predsednik republike Pahor. Zapisal je: "Sprejmite, prosim, moje najbolj prisrčne in iskrene čestitke ob Vašem osebnem jubileju," in mu želel obilo zdravja in iskrivosti, s katero navdihuje Slovence.