Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Padli angel s tožilstva

Deli na:

Ivan Zidar si je za odvetnika odločil najeti Boštjana Penka. Vsakdo ima pravico do odvetnika, problem najmanj etične narave pa je, ali se gre odvetnika nekdo, ki to še ni in še opravlja funkcijo državnega tožilca. Direktor in lastnik gradbenega giganta SCT bi si lahko za zagovornika najel kogarkoli, a je želel ravno Penka. Človeka, ki je bil do konca junija zaposlen na vrhovnem državnem tožilstvu. Kot tožilec pa je imel dostop do informacij, do katerih drugi odvetniki gotovo niso mogli priti. Penkovo srečevanje z Zidarjem se je končalo z aretacijo, a osumljenca sta bila že čez 15 ur na prostosti.

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da je osumljeni direktor SCT Ivan Zidar storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in pravic s tem, da je Boštjana Penka napeljeval k kaznivemu dejanju zlorabe uradnega položaja in pravic, saj je vedel, da je Penko še vedno zaposlen na vrhovnem državnem tožilstvu. Zidar je Penku izročil vso dokumentacijo, ki se je nanašala na kazensko ovadbo, ki so jo kriminalisti 26. maja podali zoper direktorja SCT zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic, z namenom, da mu kot tožilec nudi odvetniške storitve za kazniva dejanja, ki jih je osumljen. V ta namen se je Zidar med 9. in 29. junijem večkrat sestal s Penkom.

 

Tožilski »odpadnik« delal za primer Socius

Iz policijske odločbe je mogoče razbrati, da kriminalisti zbirajo obvestila o sumu storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, zatajitve finančnih obveznosti in pranja denarja, ki so jih osumljene odgovorne osebe v SCT. Vse te predkazenske postopke vodijo in usmerjajo tožilci iz skupine za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu. Zadevo Socius, v kateri obstajajo utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic, katerega so osumljeni Leonardo Peklar in Irena Zarnik, oba iz Sociusa, ter Ivan Zidar, Aleksander Meze in Borut Willinpart , vsi iz SCT, je vodil in usmerjal višji državni tožilec Penko.

24. junija so na policiji iz zaupljivega vira, ki jim je že prej dal informacije, ki so se pokazale za resnične, pridobili informacijo, da se je 9. junija Boštjan Penko v družbo odvetnika Damjana Mihevca sestal z Ivanom Zidarjem na sedežu družbe SCT Stanovanjski inženiring na Štihovi ulici 26 v Ljubljani. T. i. zaupljivi vir je policiji dal tudi podatke, da se je Penko z osumljenim Zidarjem nato še dvakrat (21. in 24. junija) sestal sam v istih prostorih. Šele nato, po treh sestankih Penka z Zidarjem, je tožilstvo izdalo odredbo za tajno sledenje. Zidar in Penko sta se nato srečala še dvakrat – najprej v soboto, 28. Junija, med 11. in 13. uro, naslednji dan, v nedeljo, 29. junija, ko sta se spet srečala med 14. in 15. uro, pa so ju aretirali kriminalisti. Zidar je imel pri sebi fotokopije kazenske ovadbe o zadevi Fiesa, kopije iz spisa skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala in rokovnik z rokopisnimi zabeležkami. Po mnenju policije zabeležke tako v kopijah spisov kot v rokovniku izkazujejo, da se je Boštjan Penko za obrambo Ivana Zidarja. V gradivu, ki so ga zasegli, pa je bilo tudi vabilo Zidarju na zaslišanje pred sodnico Marjutko Paškulin za 8. julij. Na tem vabilu so bile zabeležke glede izvedbe obrambe.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI