Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ozadje obtožb o spolnem nadlegovanju in mobingu na primorski univerzi

Deli na:
Ozadje obtožb o spolnem nadlegovanju in mobingu na primorski univerzi

Dragan Marušič je grozil, poniževal in spolno nadlegoval Astrid Prašnikar. - Foto: arhiv

Dva akademsko pravosodna dogodka, povezana s primorsko univerzo v Kopru, sta v letošnjem marcu in maju polnila novinarske stolpce slovenskih medijev. Zlasti je v sočnosti poročanja prednjačila novinarka TV Koper Eugenija Carl.

V obeh primerih sta bili v dogajanja na koprskem delovnem sodišču vpleteni isti osebi, rektor UP Dragan Marušič in nekdanja direktorica študentskih domov Astrid Prašnikar. V obeh primerih je kratko potegnil rektor Marušič oziroma UP.

V marčevski sodbi je delovno sodišče sklenilo, da naj bi Marušič nezakonito odpustil Prašnikarjevo, potem ko ji je prenehal mandat direktorice študentskih domov. Seveda ji je sodišče prisodilo izdatno odškodnino v znesku 50 tisoč evrov.

Tudi v majskem sklepu je koprsko delovno sodišče upoštevalo obtožbo Prašnikarjeve, da naj bi bila žrtev Marušičevega mobinga in spolnega nadlegovanja in zato UP naložilo plačilo 15 tisoč evrov odškodnine. Sklep sodišča še ni pravnomočen, ker se je UP nanj pritožila, enako velja tudi za marčevsko sodbo.

Nekdanja zaposlena Univerze na Primorskem nam je, zgrožena nad odločitvijo sodišča, poslala pisanje, v katerem je s precejšnjim sarkazmom priznala Prašnikarjevi »dobro odigrano vlogo žrtve!«

Da jo preveč dobro pozna, saj sta bili celo sodelavki, zato je prepričana, da se je Prašnikarjeva, ki velja za racionalno in preračunljivo osebo, na sestanek z Marušičem odpravila »dobro oborožena«.

Menda naj bi se v prijateljskih krogih celo hvalila, da je »nasadila« Marušiča. Ob tem jo čudi, kako je sodišče nasedlo tako prozorni žrtveni zgodbi, v nekritično objavljanje njene zgodbe pa so se vključili tudi nekateri novinarji in mediji, ki ji ves čas stojijo ob strani.

Ti mediji so namreč povsem obmolknili, ko je bila zaradi mobinga v primeru Julije Bačnik obsojena univerza prav zaradi Astrid Prašnikar.

Enako so molčali tudi ob ugotovljenih nepravilnostih pri gradnji študentskega kampusa, zaradi katerih sta se na zatožni klopi znašla Astrid Prašnikar in nekdanji rektor UP Rado Bohinc. Revizija je pokazala, da je zaradi takratnega vodstva, torej Bohinca in Prašnikarjeve,  pri gradnji študentskega kampusa UP oškodovana za nekaj sto tisoč evrov.

S poročanjem o obsodilnih sodbah v primeru mobinga in domnevne nezakonite odpovedi delovnega razmerja so mediji pozornost javnosti odvrnili od tožb, ki jih je UP vložila zoper nekdanje vodstvo univerze, Rada Bohinca in Astrid Prašnikar. V tožbi zahteva UP od obtoženih povračilo 188.719,77 evra.

Gmotno škodo naj bi univerzi povzročila z izgubo evropskih sredstev iz naslova projekta Sigma II in poplačilom terjatev podjetju Elmarkt, d. o. o., ki ga je Prašnikarjeva angažirala za svetovanje pri postopkih izbire izvajalca gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del pri gradnji v Livadah Izola, nato pa z njimi sporno prekinila sodelovanje.

Že res, da je sodišče po delni sodbi, izdani lanskega septembra, nekatere terjatve zaradi nastale škode opredelilo kot zastarele, vendar se je UP na to pritožila, ker meni, da so za škodo zvedeli šele, ko je država odrekla evropska sredstva za realizacijo projekta.

Zadnjo odškodninsko tožbo je UP vložila marca 2016, ko se je pravnomočno končala pravda s podjetjem Elmarkt d. o. o., po kateri je morala UP tožniku plačati 16.425,66 evrov zaradi spornih ravnanj toženke, Prašnikarjeve torej.

Zaradi izgube evropskih nepovratnih sredstev, zaradi tega je bila ogrožena realizacija projekta kampus, je UP vložila odškodninsko tožbo tudi zoper nekdanjega rektorja Rada Bohinca in tedanjega super nadzornika gradbišča.

Vložena je bila tudi kazenska ovadba zoper neznane storilce, zaradi kaznivih dejanj goljufije na škodo EU po členu 299. KZ-1 in ponarejanja uradnih listin, ki se preganja po 251, členu KZ-1.

Ob tem se samo po sebi postavlja vprašanje, ali ni morda Astrid Prašnikar, za katero nekdanja sodelavka pravi, da je zelo racionalna in preračunljiva, z odškodninskima tožbama zoper rektorja Marušiča oziroma UP prva uporabila sodne zvode, ker je pričakovala, da se bo sama znašla pred sodiščem.

Časa za pripravo je imela dovolj, saj je revizija gradnje izolskega kampusa, ki je razkrila nepravilnosti in kar izdatno gmotno oškodovanje UP, bila opravljena že leta 2012. Ampak o tem mediji, naklonjeni nekdanjemu rektorju Bohincu, skoraj niti besede.  

V tako naklonjenem medijskem okolju, po naših zaupnih informacijah pripravlja Prašnikarjeva nove ovadbe in nove napade na UP in Marušiča.