sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ostrostrelec iz Mosula, nov junak Bližnjega vzhoda

Deli na:
Ostrostrelec iz Mosula, nov junak Bližnjega vzhoda

Foto: HBO

Kdo je, ne ve nihče. Skrivnostni ostrostrelec seje smrt in strah med skrajnimi muslimani, pripadniki Islamske države. Njegov zadnji podvig je bil, da je prestrelil možgane džihadistu, ki je hotel obglaviti najstnika. Postal je heroj, rešitelj. Mediji so ga poimenovali – ostrostrelec iz Mosula.

Po legendarnem Chrisu Kylu, najbolj smrtonosnem ostrostrelcu v ameriški vojaški zgodovini, se je na Bližnjem vzhodu pojavil nov junak, ki je na smrt prestrašil pripadnike Islamske države, ki branijo Mosul, poroča britanski Express.

Najprej so mislili, da pripada tako imenovanim »vodom smrti«, ki na oni svet pošiljajo džihadiste, a kot kaže gre za neznanega junaka, ki se je odločil, da bo pomagal iraškim in ameriškim silam. Njegov zadnji podvig je bil uboj džihadističnega rablja, ki je hotel obglaviti najstnika. Rablja je prestrelil, njegovi soborci so začeli slepo streljati naokoli, a žal so v tem nenadzorovanem ognju ubili tudi dečka, ki ga je malo prej rešil. Po poročanju medijev so njegove glavne tarče ostrostrelci Islamske države in samomorilski napadalci, ki ogrožajo iraške in kurdske enote.

Koliko jih je do zdaj ubil, ni znano. Za primerjavo. Chris Kyle ima 160 potrjenih ubojev in 255 zahtevanih ubojev (ko je bil naboj izstreljen, tarča zadeta, vendar njena smrt ni potrjena). Umrl je leta 2013, ko ga je v ZDA ubil 25-letni marinec, ki je trpel za post trevmatsko stresno motnjo. Zanimivo je, da Barack Obama pred Belo hišo ob smrti pravega ameriškega junaka ni želel spustiti zastave na pol droga, v govorih ga sploh ni omenil, kot je to storil za odvisnico od drog Whitney Houston, ko so jo zadrogirano našli v kadi hotela na Beverly Hillsu. To so predsedniku ameriški patrioti zelo zamerili. Prav tako so zamerili režiserju Michaelu Mooru, ki je Kyla ob njegovi smrti na družbenem omrežju označil za morilca.