požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Osem aretacij

Deli na:

Kriminalisti so v okviru akcije utemeljevanja sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja oz. pravic in pranja denarja, ki so jo začeli danes ob 6. uri, pridržali osem oseb, od tega so eno že izpustili, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek.

Kriminalisti so v okviru akcije utemeljevanja sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja oz. pravic in pranja denarja, ki so jo začeli danes ob 6. uri, pridržali osem oseb, od tega so eno že izpustili, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal direktor uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek.

Aktivnosti na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Kranj, ki jih vodi skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, še tečejo, kriminalisti pa opravljajo 19 hišnih preiskav, od tega devet pri fizičnih osebah, ostale pa pri pravnih osebah, je povedal Jevšek. O imenih ni želel govoriti.

Kriminalistična policija v okviru hišnih preiskav išče obsežno poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo veljali za dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Osumljenci po Jevškovih pojasnilih korektno sodelujejo v postopkih preiskav in so v nekaterih primerih dokumentacijo na poziv kriminalistov tudi sami izročili.

V prihodnjih dneh bodo zaseženo dokumentacijo, računalnike in ostale podatke, ki jih bodo pridobili v okviru preiskav, natančno pregledali, je dejal Jevšek.

Današnja akcija, v kateri sodeluje 50 kriminalistov in 16 uniformiranih policistov, sodi v obsežno preiskavo, ki se je začela v začetku letošnjega leta, izvaja pa se na podlagi sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja oz. pravic in pranja denarja. Pri teh dejanjih je nastala velika materialna škoda, predvsem pri pravnih osebah. Kot pojasnjuje Jevšek, škoda znaša nekaj milijonov, natančnih številk pa zaenkrat še ne more podati.

Kot omenjeno, so za eno osebo - gre za nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota - danes pridržanje že odpravili. Jevšek je v zvezi s to osebo, ki je sam sicer ni imenoval, pojasnil, da so prenehali zakonski razlogi za njeno pridržanje.

Preostalih sedem osumljencev bo načeloma v pridržanju do prenehanja razlogov, torej do zaključka hišnih preiskav, a se bo o tem odločalo ob zaključku kriminalistične preiskave, zato je o odpravi njihovega pridržanja po Jevškovih besedah zaenkrat prezgodaj govoriti. Po zakonu o kazenskem postopku lahko sicer pridržanje traja največ 48 ur.

Jevšek podrobnejših informacij zaradi poteka predkazenskega postopka ni mogel podati, prav tako ni operiral z imeni. Kot je poudaril, v preiskavi velja osnovno načelo iz zakona o kazenskem postopku, da je vsak nedolžen, dokler se mu s pravnomočno odločbo sodišča ne dokaže nasprotno.

Kriminalisti so, kot je znano, v okviru akcij danes med drugim aretirali nekdanjega direktorja Pivovarne Laško Boška Šrota, ki so ga že izpustili, in nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja. Preiskave med drugim potekajo v družbah Pivovarno Laško in Istrabenz.

Policija naj bi preiskovala domnevno verižno prodajo 7,3 odstotka Istrabenza, s katero naj bi Bavčar prišel do deleža v družbi Maksima Holding, ki je pomemben lastnik Istrabenza.