pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Orešković se je pri Cerarju pozanimal, kako ustanoviti stranko

Deli na:
Orešković se je pri Cerarju pozanimal, kako ustanoviti stranko

Foto: Bobo

Hrvaški premier Tihomir Orešković je včeraj potrdil, da je v ob robu srečanja 27 voditeljev držav članic EU v Bruslju vprašal predsednika slovenske vlade Mira Cerarja, kako je ustanovil novo stranko. Hrvaški mediji ugibajo, da namerava Orešković ustanoviti novo politično stranko za sodelovanje na predčasnih parlamentarnih volitvah.

Orešković je dejal, da je v vsaki demokraciji zdravo, da se oblikujejo nove stranke, ker na ta način prihajajo tudi nove ideje na politični trg.

"Pogovarjala sva se slovenskim premierjem Mirom Cerarjem in ko sem ga vprašal, kako je oblikoval novo stranko, je bilo sporočilo jasno. Ustanovil je novo stranko, potem ko ne levi ne desni niso bili za kaj novega," je povedal Orešković v pogovoru za komercialno RTL televizijo, potem ko je iz Bruslja pripotoval v Split na četrtkovo konferenco Evropske ljudske stranke (EPP).

Ni želel odgovoriti na vprašanje, ali se bo na predčasnih parlamentarnih volitvah pridružil stranki Most neodvisnih list, ki je v saboru nasprotovala njegovi nezaupnici.

"Odločitve še nisem sprejel. Vse možnosti so na mizi," je dejal Orešković, ki je bil prvi hrvaški premier, ki je bil odpoklican v saboru na zahtevo vladne HDZ. Na čelo hrvaške vlade je sicer prispel ravno na predlog HDZ januarja letos kot uspešni poslovnež iz farmacevtskih multinacionalk.

Na Hrvaškem je sicer slišati tudi ocene, da je po prihodnjih volitvah, ki bodo predvidoma septembra, možna tudi velika koalicija HDZ in SDP, če rezultati volitev ne bi pokazali odločilne prednosti ne desni ne levi politični opciji za samostojno sestavo nove hrvaške vlade. Takšen razplet naj bi pričakovale "nekatere mednarodne inštitucije in agencije".

Orešković je povedal, da bi rad slišal kateri so to mednarodni krogi, ki bi želeli veliko koalicijo na Hrvaškem. Ocenil je, da bi v tem primeru prevladali lokalni interesi. Napovedal pa je, da bo prvi čestital HDZ in SDP, če bi se odločile za veliko koalicijo.