andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija za izredno sejo DZ

Deli na:

Poslanske skupine SDS, SNS in SLS so na predsednika DZ Pavla Gantarja danes naslovile zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali in sprejeli stališča Slovenije do osnutkov skupnih stališč EU glede pogajanj Hrvaške z EU. Iz DZ so sprva sporočili, da bo kolegij DZ zahtevo obravnaval v petek ob 8.30, nato pa so to sejo odpovedali.

Poslanske skupine SDS, SNS in SLS so na predsednika DZ Pavla Gantarja danes naslovile zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali in sprejeli stališča Slovenije do osnutkov skupnih stališč EU glede pogajanj Hrvaške z EU. Iz DZ so sprva sporočili, da bo kolegij DZ zahtevo obravnaval v petek ob 8.30, nato pa so to sejo odpovedali.

Poslanske skupine so v zahtevi 37 poslancev za sklic izredne seje pojasnile, da so oz. bodo točke o 11 pogajalskih poglavjih Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU ta teden obravnavala matična delovna telesa in kot zadnji pristojni odbor - odbor za zadeve Evropske unije (OEU). Predlagatelji menijo, da odločitev zgolj na ravni delovnih teles DZ v navedenih primerih ni zadostna in da mora končno odločitev glede stališč Slovenije sprejeti DZ v celoti na izredni seji.

Poslanske skupine poudarjajo, da je po nedavnem srečanju premiera Boruta Pahorja z njegovo hrvaško kolegico Jadranko Kosor prišlo do popolne spremembe stališč slovenske vlade, kar zadeva blokado pristopnih pogajanj Hrvaške z EU, zato menijo, da je treba ta stališča potrditi na plenarni seji DZ.

Trdijo še, da "zadeve niso in tudi ne bodo take, kot so po srečanju med premierom Borutom Pahorjem in hrvaško premierko Jadranko Kosor zatrjevali predsednik vlade, zunanji minister Samuel Žbogar, predsednik republike Danilo Türk ter predsedniki koalicijskih strank Zares, LDS in Desus, Gregor Golobič, Katarina Kresal in Karl Erjavec". Trdijo še, da je že v sredo postalo jasno, da Hrvaška ne pristaja na drugi predlog evropskega komisarja Ollija Rehna, kot ves čas trdi predsednik vlade. Po njihovem bo najbrž odpadla tudi arbitraža pred mednarodnim sodiščem, pogajanja o meji pa ne bodo zaključena do vstopa Hrvaške v EU, kot je Pahor zatrjeval po srečanju s hrvaško kolegico. "Najbrž se do tedaj ne bodo niti resno začela," še piše v zahtevi za sklic izredne seje DZ.

Poslanske skupine v zahtevi za sklic izredne seje DZ še navajajo, da so gradiva, ki jih je vlada poslala v obravnavo v DZ, nekorektna. Opozarjajo, da se pri poglavjih 4, 11, 16, 22 in 24, pri katerih se sprejemajo stališča za odprtje poglavij, izjava oz. sklep nanaša na zaprtje poglavij. "Vlada je naknadno sicer poslala popravek, vendar po našem mnenju ni korekten," še piše v zahtevi.

"Vsekakor poteka urejanje odnosov s Hrvaško v tem mandatu skrajno kaotično, nesistematično, nekontrolirano in nasilno. Državni zbor se posiljuje s sprejemanjem naknadnih odločitev, namesto, da bi pristopili do reševanja teh vprašanj modro in se poskušali predhodno uskladiti. Toda nič ne poteka tako, da bi lahko imeli vsaj upanje na uspešno, pravično in za Slovenijo zadovoljivo rešitev spora glede meje," so v zahtevi še zapisali poslanci.

Iste poslanske skupine so sicer že v sredo zahtevale sklic kolegija predsednika DZ oz. sprejetje odločitve o sklicu izredne seje DZ še pred petkovim zasedanjem OEU. Ta odbor bo obravnaval stališča Slovenije za odprtje šestih poglavij v pogajanjih Hrvaške z EU ter za začasno zaprtje petih poglavij. Obravnava slovenskih stališč bo v skladu z zakonom o sodelovanju med DZ in vlado glede evropskih zadev potekala za zaprtimi vrati.

Izredno sejo v skladu s poslovnikom DZ skliče predsednik DZ na zahtevo najmanj četrtine poslancev ali predsednika republike najkasneje v 15 dneh po vložitvi zahteve.

Švedsko predsedstvo EU je nadaljevanje pristopnih pogajanj Hrvaške z EU sklicalo za 2. oktober, potem ko je Slovenija prejšnji teden umaknila zadržke za njihovo nadaljevanje. Hkrati je tudi sklicalo nadaljevanje pogajanj o meji med državama ob posredovanju EU in na podlagi drugega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna. Slovenija je sicer zadržke zaradi hrvaškega prejudiciranja državne meje v izhodiščih za pogajanja uveljavljala od decembra lani.