Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Omerta« šaleškega lobija: Vse se je začelo v Velenju s številko 2,25

Deli na:
»Omerta« šaleškega lobija: Vse se je začelo v Velenju s številko 2,25

Foto: Bobo

Odločilno vlogo pri gradnji najdražjega in najbolj razvpitega projekta v zgodovini Slovenije TEŠ 6 je imel Premogovnik Velenje, saj je vodstvo rudnika zavajalo s ceno in zalogami premoga.

Vse se je začelo v Velenju in s številko 2,25. Nihče ne ve, kdo si jo je izmislil in prvi spravil na papir, kar pojavila se je v začetku tisočletja. Zaradi nje so posamezniki nesramno obogateli. Zaradi nje veliko večino (neto) davkoplačevalcev boli glava. Zaradi nje je bila ustanovljena parlamentarna preiskovalna komisija. Zaradi nje so kriminalisti podali pet kazenskih ovadb zoper 16 oseb zaradi enajstih kaznivih dejanj. A glavni akterji še vedno molčijo. Očitno velja omerta*, pri mafiji dolžnost molčanja.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, kdo je kdo v šaleškem lobiju in komu je bil projekt TEŠ 6 najbolj v interesu; o zavajanju s ceno premoga; o petih analizah, ki so različne vlade opozarjale, da je predvidena cena projekta nerealna; kako je bil zakon o poroštvu države za posojilo za TEŠ 6 takoj kršen dvakrat; o dragi elektriki iz TEŠ 6; o šaleških menedžerjih in veljakih, ki so sosedje v Prekmurju in na hrvaškem Krku; kje so danes glavni akterji projekta?