pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Oman: Trenutna situacija v slovenski družbi je posledica "totalitarne poškodovanosti"

Deli na:
Oman: Trenutna situacija v slovenski družbi je posledica "totalitarne poškodovanosti"

Foto: Bobo

Nekdanji podpredsednik Demosa Ivan Oman je na predstavitvi knjige Za naš dragi dom in rod, ki je nastala na podlagi pogovora z njim ob 25. obletnici samostojnosti Slovenije, poudaril, da brez enotnosti tako pomembnih sprememb ne bi mogli doseči. Ob tem je kritiziral politično apatičnost, ki jo pripisuje spremembi narodnega značaja.

Trenutna situacija v slovenski družbi je po Omanovem mnenju posledica "totalitarne poškodovanosti", ki se med drugim kaže v obliki zelo nizke udeležbe na volitvah. Če bomo to poškodovanost znali zdraviti, bomo po njegovih besedah morda našli tudi izhod iz trenutne apatičnosti.

"Želim si, da bi ta narod prišel k sebi, da bi se sam sebe zavedal, in predvsem, da bi vedel, komu je dolžan za to, da živimo v takšni civilizaciji," je dejal Oman. Ob tem je dodal, da počasi razmišlja o tem, da bo treba lastovko slovenske pomladi spet priklicati.

Izpostavil je tudi pomen krščanske demokracije, saj je krščanstvo po njegovih besedah "ljudem v genih". Kot je poudaril, se moramo zahvaliti prav nemškim in avstrijskim krščanskim demokratom, da sta ti dve državi v času slovenskega osamosvajanja državo tako hitro priznali.

V pogovoru so se dotaknili tudi področja izobraževanja kot pomembnega vidika vzgoje mladih. Oman je izrazil prepričanje, da mladim manjka določenih znanj, med drugim o resničnih dejstvih iz slovenske zgodovine. "Sedanji mladi ljudje si niti predstavljati ne morejo, kakšno je življenje v resnično svobodni družbi. In o tem jih je treba poučiti," je poudaril Oman.

Po besedah Erike Jazbar in Dejana Valentinčiča, ki sta opravila pogovor z Omanom, na katerem temelji knjiga, skuša le-ta ponuditi vpogled v Omanovo politično biografijo in tudi osebnost. Kot je poudarila Jazbarjeva, Omana namreč odlikujejo številne vrednote, ki jih je vredno posnemati.

S knjigo, ki je izšla pri Založbi Družina, želijo v slovensko javnost med drugim vrniti pozitivno in optimistično naravnanost, hkrati pa opozoriti na zasluge osamosvojiteljev, saj, kot je poudarila Jazbarjeva, vlogo nekaterih od njih javnost po krivici zanemarja. Po Valentinčičevih besedah knjiga predstavlja Omanovo celotno življenjsko pot, zaključi pa se z zelo jasno vizijo.