nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Odvetniška zbornica za odvetnike ne stori nič, le kasira«

Deli na:
»Odvetniška zbornica za odvetnike ne stori nič, le kasira«

Foto: Primož Lavre

Le kam bodo šli vse večji zneski denarja za Odvetniško zbornico Slovenije, se sprašujejo mnogi znotraj ceha. Glavno vlogo pri zvišanju sta imela odvetnik Stojan Zdolšek in predsednik zbornice Roman Završek.

Med odvetniškimi pripravniki in odvetniškimi kandidati, pa tudi drugimi večinoma mlajšimi pravniki, kot so na primer strokovni sodelavci na sodiščih, vre. Mnogim nadobudnim izobraženim (tudi glede poznavanja obsežne sodne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice) pravnikom namreč skušajo pri odvetniški zbornici pod vodstvom Romana Završka povsem onemogočiti odvetniški poklic. Le kako drugače razlagati povsem neutemeljeno zvišanje zneska za vpis v imenik odvetnikov od dosedanjih 2.295 evrov na devet tisoč evrov po novem.

Skupščina Odvetniške zbornice, na kateri so sprejeli tolikšno zvišanje, je bila očitno zrežirana vnaprej, opozarjajo nekateri prisotni. Glavno vlogo pri zvišanju sta imela odvetnik Stojan Zdolšek in predsednik zbornice Završek. Ta se zdaj spreneveda, češ da devet tisoč evrov ne pomeni zneska, ki ga ne bi mogel plačati pravnik z nekajletno prakso, ki je pogoj za vpis v imenik odvetnikov.

Pri tem Završek seveda ne pojasni, od kod bo ta denar vzel mlajši pravnik, ki zdaj dela kot mezdni delavec pri kakšni odvetniški pisarni kot pripravnik ali odvetniški kandidat in je plačan šesto ali sedemsto evrov na mesec. Gre za očitno kršenje 49. člena ustave, ki zagotavlja svobodo dela, to, da vsakdo prosto izbira zaposlitev. Določitev tako visokega zneska za vstop v neki poklic ne pomeni njegove regulacije, ampak protiustavno omejevanje konkurence. Navsezadnje, zakaj pa ne bi določili, da je za vpis potrebnih 20, 30 ali kar 50 tisoč evrov?

Ljubljanska odvetnica Lucija Šikovec Ušaj se strinja, da je znesek previsok, sicer pa Odvetniško zbornico (OZS) Slovenije plačujejo za prazen nič, ravno toliko namreč stori zanje, poudarja. V bilanci OZS so prihodki do evra natančno enaki odhodkom, torej je jasno, da je nekaj narobe. Pravi, da bi neke omejitve res morale biti, da se ne bi poklic povsem razvrednotil, saj zdaj prihaja med odvetnike »vse živo«, od propadlih sodnikov, tožilcev, do tistih, ki niso uspeli na trgu.

Kariernim odvetnikom, ki po diplomi gradijo svojo pot v smeri odvetništva, pa gotovo ni pravično postavljati tolikšne omejitve, poudarja, zadevo bi morali urediti drugače. Po besedah odvetnika Mitje Jeleniča Novaka je zvišanje utemeljeno, saj pripravljenost plačati tak znesek meni resnost, zavezanost. Zdaj nekateri ne zmorejo plačevati niti zavarovalnine za odgovornost odvetnika, to mora zanje storiti zbornica.

Že po sedanji ureditvi so morali odvetniški pripravniki za vpis v imenik plačati 229 evrov, za vpis med odvetniške kandidate pa še 1500 evrov. Skupaj z devet tisoč evrov se torej stroški po novem zvišajo na skoraj 11 tisoč evrov! Namesto da bi zbornica selekcijo med kandidati za odvetnike delala s preskušanjem znanja, bo zdaj lahko postal odvetnik tisti z debelo denarnico, čeprav zanič pravnik, odličnim pravnikom, ki za sabo pač nimajo premožnega očeta ali mamice, pa so zaprli pot.