zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odvetniška elita brez sramu blokira mlade odvetnike; kaj bo storilo ministrstvo?

Deli na:
Odvetniška elita brez sramu blokira mlade odvetnike; kaj bo storilo ministrstvo?

Foto: Bobo

Poročali smo že o sklepu Odvetniške zbornice Slovenije, da vpisnino v imenik odvetnikov iz dosedanjih nekaj manj kot 2500 evrov zviša na kar 9000 evrov oziroma za 260 odstotkov. Za odločitvijo stoji odvetnik Stojan Zdolšek, ki je tako metanje polen pod noge mladim odvetnikom opravičeval z razlago, da lahko le primerno finančno situiran in ekonomsko stabilen odvetnik svoji stranki nudi dovolj varnosti. Zdaj se je ob sklep obregnilo tudi ministrstvo za pravosodje, ki meni, da bi "tovrsten finančni ukrep v nasprotju z ustavno pravico do svobode dela lahko preprečeval mladim pravnikom dostop do odvetniškega poklica" in zato od Odvetniške zbornice Slovenije zahteva pojasnilo za tako visok dvig vpisnine.

O potezi odvetniške elite smo pisali že pred tednom dni v članku Škandalozni sklep odvetniške zbornice: devet tisoč evrov za vstop med odvetnike. Sklep je izglasovala skupščina, na kateri je sodelovalo le 63 odvetnikov od 1679 članov zbornice.

Sporočilo ministrstva:

Ministrstvo za pravosodje pričakuje pojasnila Odvetniške zbornice Slovenije

Ministrstvo za pravosodje je bilo v zadnjih dneh iz pisanja različnih medijev obveščeno, da je Odvetniška zbornica Slovenije na svoji skupščini 23. aprila 2016 sprejela sklep, s katerim je bistveno povišala vpisnino v imenik odvetnikov iz dosedanjih nekaj manj kot 2.500 EUR na 9.000 EUR oziroma za 260 odstotkov.

Ministrstvo se zaveda, da je samostojnost avtonomnega združenja odvetnikov nujen pogoj za neodvisnost in samostojnost odvetništva v Republiki Sloveniji in jo je kot tako treba spoštovati. Vendar pa je članstvo v zbornici za odvetnike, ki opravljajo odvetniški poklic, obvezno, kar zbornici zagotavlja monopol nad opravljanjem odvetniških storitev v državi. Poleg tega je zbornica nosilka javnih pooblastil, zaradi česar ima njena avtonomija svoje omejitve, ki jih narekuje javni interes.

Glede na vse navedeno je ministrstvo zaprosilo za pojasnila k odločitvi skupščine, da se vpisnina v imenik odvetnikov bistveno poviša. Na ministrstvu namreč menimo, da bi tovrsten finančni ukrep v nasprotju z ustavno pravico do svobode dela lahko preprečeval mladim pravnikom dostop do odvetniškega poklica. Kakovost odvetniškega poklica pa je primerneje zagotavljati z vsebinsko zaostritvijo vstopnih pogojev (npr. odvetniški izpit) in z doslednejšim izvajanjem nadzornih pristojnosti.

Odvetniška zbornica nas ni obvestila ne o povišanju vpisnine ne o razlogih za tako visoko povišanje, zato pričakujemo, da bodo to storili zdaj. Morebitna neprepričljivost argumentov Odvetniške zbornice Slovenije bo ministrstvu  za pravosodje, kot zastopniku javnega interesa in skrbniku vseh pravosodnih gradnikov, narekovala premislek in pripravo ustreznih zakonodajnih sprememb.