zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odvetnika tožilke Dragice Kotnik od sodišča zahtevata zastaranje zadeve

Deli na:
Odvetnika tožilke Dragice Kotnik od sodišča zahtevata zastaranje zadeve

Foto: Primož Lavre

Suspendirana tožilka Dragica Kotnik, ki ji tožilstvo očita zlorabo uradnega položaja, je v sredo na sodišče poslala zdravniško opravičilo.

Njena odvetnika Radovan Cerjak in Milan Krstić pa sta od sodišča zahtevala, naj sprejme sklep o zastaranju zadeve. Hkrati se je tožilka pritožila tudi zaradi predolgega sojenja, poroča današnji Dnevnik.

Kotnikovi je sodišče vabilo na sredino glavno obravnavo konec marca vročilo s pomočjo prisilne policijske privedbe. V sredo je prek odvetnika sodišču dostavila zdravniško opravičilo, da se naroka ne more udeležiti.

Je pa na sodišče poslala odvetnika, ki sta sodišče prepričevala, da je pregon tožilke že zastaral, saj je od kritičnih dogodkov iz obtožnega predloga že preteklo več kot šest let, kolikor znaša absolutni zastaralni rok za očitano kaznivo dejanje. "Če ne, bomo morali podati predlog za izločitev določenih sodnikov," je okrajni sodnici Staši Dolenc - Lazar po navedbah Dnevnika pojasnil Cerjak.

Sodnica je na koncu glavno obravnavo prestavila na 26. april, sodnega izvedenca psihiatrične stroke, ki je bil prav tako vabljen na sredin narok, pa je poslala domov.



Tožilstvo obrambi nasprotuje, saj kazenski zakonik določa, da zastaranje ne teče, ko je storilec nedosegljiv za državne organe. Cerjak je zavrnil, da bi se obdolžena izogibala sojenju. "Če bi ji bilo vabilo vročeno, bi prišla. Sodišče je tudi obveščala o vsaki spremembi naslova," je navedel. A tožilec Bogdan Matjašič je vztrajal, da gre v tem primeru za tipičen primer, ko zastaralni rok zaradi izogibanja sojenju ne sme teči.

Kotnikove v sredo že šestič ni bilo na glavno obravnavo. Je pa že v preteklosti na sodišče poslala zdravniško opravičilo, da zaradi duševnih težav (posttravmatske stresne motnje) ne more spremljati obravnav, vendar je izvedenec nato presodil, da potrebuje zgolj krajše odmore, je še navedel omenjeni časnik.

Zapisal je tudi, da je Kotnikova vmes podala nadzorstveno pritožbo zaradi sojenja v nerazumnem roku. Ker je predsednica okrajnega sodišča na to odgovorila, da se sojenje vleče zaradi ravnanja obeh obdolženih, pa tudi zaradi obsežnosti spisa (5000 strani), pravne zapletenosti primera in velikega števila sodnikov, ki so se v zadevi zamenjali, je obramba mnenja, da je s tem sodišče že priznalo, da je samo krivo za dolgotrajno sojenje, ki se pravzaprav še niti ni zares začelo.

Tožilka je v kazenskem postopku, ker naj bi novinarju Mitji Lomovšku predala zaupni dokument v zadevi bulmastifi. Tožilstvo Kotnikovi v obtožnem predlogu očita kaznivi dejanji zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.