Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odgovorna izbira poklica

Deli na:

Odločitev za poklic sodi med temeljne svoboščine posameznika, vendar terja tudi odgovornost pri izbiri, je na okrogli mizi, ki je v okviru Kariernega kažipota 2009 potekala na ljubljanski fakulteti za družbene vede, dejal minister za delo Ivan Svetlik. Država po njegovo pri tem z informiranjem o stanju na trgu dela pomaga pri lažjem odločanju.

Odločitev za poklic sodi med temeljne svoboščine posameznika, vendar terja tudi odgovornost pri izbiri, je na okrogli mizi, ki je v okviru Kariernega kažipota 2009 potekala na ljubljanski fakulteti za družbene vede, dejal minister za delo Ivan Svetlik. Država po njegovo pri tem z informiranjem o stanju na trgu dela pomaga pri lažjem odločanju.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Svetlik je kot enega od instrumentov države navedel štipendije. Ob tem je priznal, da so dandanes delodajalci manj zainteresirani za razpis kadrovskih štipendij, ki jih je trenutno na voljo le okoli 2500.

Po ministrovih besedah pa ob tem načrtujejo nadaljnjo okrepitev institucij za karierno orientacijo, za delovanje katerih naj bi v prihodnje namenili več milijonov evrov.

Andreja Sever z Gospodarske zbornice Slovenije je omenila spletni portal e-svetovanja, preko katerega je po njenih besedah mogoče dobiti vpogled v trenutno povpraševanje po posameznih profilih. Poleg tega pa je Severjeva poudarila potrebo, da mladi že tekom študija razvijejo določene kompetence.

Valerija Okorn, predstavnica evropskega portala za zaposlitveno mobilnost EURES, je opozorila, da imajo mladi veliko možnosti za zaposlovanje tudi v tujini, čeprav si ne gre delati utvar. V Sloveniji je namreč po njenih podatkih stanje glede zaposlovanja mladih "bistveno boljše" kot drugod po Evropi. Družboslovci imajo po njeno prednost v večji fleksibilnosti in t.i. skritih kompetencah.

Aleksandra Kanjuo-Mrčela s fakultete za družbene vede je izpostavila dobro sodelovanje njihove fakultete z zunanjimi strokovnjaki in delodajalci, ki se je z bolonjsko reformo še dodatno institucionaliziralo. Tako redno potekajo gostovanja strokovnjakov na fakulteti kot tudi nabiranje prakse študentov pri delodajalcu že v času študija.

Severjeva je v nadaljevanju okrogle mize naglasila razmislek o sistemski ureditvi neke mentorske sheme. Svetlik pa je ob tem dejal, da so predvidene mentorske sheme, ki naj bi jih razpisali in tudi začeli izvajati. Prav to je eno od področij, kjer lahko država odigra uspešno vlogo, je svoje razmišljanje nadaljeval minister.

Današnja okrogla miza z naslovom Učinkovito sodelovanje za uspešno zaposlovanje! je hkrati pomenila uvod v celodnevni karierni kažipot. Ta v organizaciji fakultete za družbene vede poteka na temo Morje znanja med bregovi krize. Tekom dneva bodo sledile razne predstavitve in delavnice, zaključek kažipota pa bo zaznamovala še ena okrogla miza z naslovom Študentje in trg delovne sile v Sloveniji.