Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Od kod Andreju Šišku 3457 podpisov podpore? Damjan Murko zanika, da mu je dal svoje

Deli na:
Od kod Andreju Šišku 3457 podpisov podpore? Damjan Murko zanika, da mu je dal svoje

Andrej Šiško in Damjan Murko - Foto: Facebook

Andrej Šiško je tik pred iztekom roka vložil predsedniško kandidaturo in DVK predloži 3000 podpisov podpore. Kako jih je zbral?

Čeprav se o njegovi kandidaturi za predsednika v osrednjih medijih praktično ni govorilo, je predsednik stranke Zedinjena Slovenija Andrej prejšnjo sredo malo pred polnočjo na državno volilno komisijo prinesel vlogo za kandidaturo, opremljeno s 3457 podpisi podpore. Toliko jih je namreč potrebnih, če ima kandidat ob tem še podporo stranke.

Šiškova kandidatura je bila vsaj s strani glavnih slovenskih medijev prezrta, še najbolj izpostavljen je bil med televizijsko debato pred referendumom o drugem tiru na TV Slovenija, ko je vpil na varnostnike, naj ne pretepajo Egidija Kozjeka. Šiško je ogorčen zaradi odnosa medijev, tudi našega klica se ni razveselil. Podpise je zbiral s pomočjo zastopnikov v 20 upravnih enotah, pravi, in zanikal, da bi jih dobil od koga drugega, natančneje Damjana Murka.

Tudi Murko je za Reporter zanikal, da bi bil on tisti, ki bi Šiška oskrbel s podpisi. Glasbenik in zabavljač Murko je poleti napovedoval predsedniško kandidaturo in zbiral je podpise, a nazadnje je od kandidature odstopil. Šiška pozna, pravi, vedel je tudi, da kandidira, a vztraja, da se nista nikoli pogovarjala o podpisih.



Murko sicer pravi, da bi podpise prodal, če bi jih lahko. Ne ve sicer, ali je to zakonito, a če bi možnost obstajala, bi jih z veseljem prodal drugemu kandidatu. Pred desetimi dnevi ne na Facebooku objavil video s podpisanimi obrazci in se pohvalil, da je zbral vse  potrebne podpise. »Sedaj me pa lahko kušnete na rit!« je dodal. Zbrani podpisi naj bi bili sedaj v vitrini. Ker ni strankarski kandidat, bi Murko za kandidaturo potreboval 5000 podpisov.
 
Murko je dejal, da se zaradi velikega števila klovnov noče spustiti v ta cirkus in da je kandidaturi nasprotovala tudi žena Maja, ki menda noče biti prva dama. Omenil je, da so mu grozili, naj se ne spušča v politiko, a pravi, da se groženj ni ustrašil.

Ker na overovljenih obrazcih podpisniku ni treba navesti, kateremu kandidatu daje svojo podporo, je možna zloraba obrazcev. Podpisi, ki bi bili zbrani v podporo enemu kandidatu, bi lahko bili uporabljeni pri kandidaturi nekega drugega kandidata.