stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obveščevalci o arbitraži: Hrvaška vojska v povečani bojni pripravljenosti

Deli na:
Obveščevalci o arbitraži: Hrvaška vojska v povečani bojni pripravljenosti

Foto: Bobo

Najpomembnejše za Slovenijo je, da bo arbitražno sodišče določilo Sloveniji dostop na odprto morje. Na zunanjem ministrstvu navedbe, da naj bi se Hrvaška pripravljala, da z varnostnimi organi zavaruje sporna območja na meji, če odločitev arbitražnega sodišča ne bo njej v korist, ne komentirajo.

Viri iz obveščevalnih krogov pravijo, da ima Hrvaška (kljub drugačnim zagotovilom njenih voditeljev) za četrtek, 29. junija, ko bo znana odločitev arbitražnega sodišča o poteku meje na morju in kopnem med Slovenijo in južno sosedo, pripravljenih več možnosti; med drugim tudi tega, da se varnostno zavarujejo območja na meji, ki bi po odločitvi arbitraže pripadala Sloveniji, zato naj bi bila hrvaška vojska v povečani bojni pripravljenosti. Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) in ministrstvo za obrambo (MORS) navedb nista komentirala.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je pretekli konec tedna dejala, da arbitraža za njeno državo ne obstaja, zato se ta četrtek ne bo zgodilo nič posebnega. V intervjuju za Dnevnik je na Hrvaško povabila slovenske turiste, saj bo »dan potem« popolnoma običajen dan, ki se v ničemer ne bo razlikoval od drugih dni v letu.

Nekaj podobnega je dejal hrvaški premier Andrej Plenković. Ker pa je za implementacijo odločitve sodišča določen (samo) šestmesečni rok, bo morala Slovenija, če se bo hotela pokazati kot suverena država in država, ki spoštuje odločitve mednarodnih sodišč, v primeru ugodnega razpleta zanjo takoj tudi fizično poseči na sporna mejna območja.

Kot kaže, Hrvaška na to ne bo pristala. Po vsej verjetnosti bo skušala pogovore o implementaciji premakniti na čas po počitnicah, kajti kakršnikoli zapleti bodo škodili njenemu turizmu. Slovenija na to ne bi smela čakati, ampak bi morala v primeru izmikanja Hrvaške začeti na meji izvajati schengenski nadzor v najstrožji obliki, pravijo poznavalci.

Na MZZ in MORS informacij, da bi Hrvaška utegnila tako ali pa jeseni z varnostnimi organi zavarovati sporna območja, ne komentirajo. O sami arbitraži pa so z MZZ odgovorili: »Slovenija bo odločbo arbitražnega sodišča spoštovala in se na njeno implementacijo, ki zajema različne vidike, intenzivno pripravlja.

Za implementacijo je določen šestmesečni rok, to je dovolj časa, da umirjeno in v dialogu s sosednjo državo pristopimo k njenemu izvrševanju. Podrobnejših informacij zaradi zaupnosti ne moremo dati. Minister Erjavec je sicer že večkrat izrazil pričakovanje, da bo tudi Hrvaška razsodbo arbitražnega sodišča spoštovala.« Podobno so sporočili tudi z obrambnega ministrstva, kjer pričakujejo, da bodo odločitev sodišča izpolnili »umirjeno in v dialogu s sosednjo državo«.