900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obstrukcija seje OZP o veleposlanikih

Deli na:

Vodji poslanskih skupin opozicijskih LDS in Zares Jožef Školč in Matej Lahovnik sta obstruirala nujno sejo odbora DZ za zunanjo politiko (OZP), na kateri je ta za zaprtimi vrati imel na dnevnem redu zaslišanje treh novih veleposlanikov. Na njune navedbe se je s sporočilom na spletni strani medtem odzvalo zunanje ministrstvo. Seja OZP je bila kljub obstrukciji Školča in Lahovnika sklepčna.

Vodji poslanskih skupin opozicijskih LDS in Zares Jožef Školč in Matej Lahovnik sta obstruirala nujno sejo odbora DZ za zunanjo politiko (OZP), na kateri je ta za zaprtimi vrati imel na dnevnem redu zaslišanje treh novih veleposlanikov. Na njune navedbe se je s sporočilom na spletni strani medtem odzvalo zunanje ministrstvo. Seja OZP je bila kljub obstrukciji Školča in Lahovnika sklepčna.

LDS je že v torek zahteval umik točk o imenovanju novih veleposlanikov z dnevnega reda seje. Školč je na novinarski konferenci, na kateri sta nastopila skupaj z Lahovnikom, danes ponovil, da je LDS omenjeno zahtevo podal zaradi načrtovane spremembe zakona o zunanjih zadevah, ki predvideva večjo stopnjo profesionalizacije diplomatske mreže.

Ponovno je tudi opozoril, da menjava veleposlanikov pred volitvami ni smiselna in ob tem spomnil na stališče predsednika republike Danila Türka. LDS je danes po njegovih besedah podal še en razlog - vlada naj bi po vsej verjetnosti kršila običaj, saj naj bi za tri kandidate še pred današnjim zaslišanjem pred OZP pridobila agremane držav, kamor naj bi bili ti kot veleposlaniki napoteni.

Lahovnik je poudaril, da se je za obstrukcijo odločil predvsem zaradi napovedi predsednika republike, da imenovanj novih veleposlanikov ne bo podpisal pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami. Po njegovem mnenju bi morala vlada upoštevati stališče predsednika države, sicer nastopi nerodna situacija - v tujino so poslane zahteve za agremane, čeprav je predsednik napovedal, da imenovanj do volitev ne bo podpisal.

Tako po mnenju Lahovnika kot Školča ima predsednik republike dovolj velike pristojnosti, da bi ga morala vlada upoštevati, saj je, kot je dejal vodja poslanske skupine Zares, vendarle najvišji predstavnik države in ima veliko moralno moč.

Po navedbah Školča se sedaj v procesu imenovanja novih veleposlanikov ignorira tako predsednika države kot odbor državnega zbora in se izvaja "izsiljene postopke", ki Slovenijo postavljajo v neroden položaj, v neugodnem položaju pa bodo po njegovem mnenju tudi sami diplomati.

Po mnenju Školča gre za politizacijo diplomatske mreže, to je, da želi "vladna večina pred volitvami vse zaslužne ljudi zaposliti v tujini". Zato bo tudi v prihodnje, ko ima OZP na dnevnem redu imenovanje veleposlanikov, zahteval umik teh točk z dnevnega reda.

Lahovnik je napovedal, da pri nadaljnjem delu OZP, ko gre za veleposlanike, ne namerava več sodelovati, saj bo po njegovih besedah vlada očitno še naprej "rinila z glavo skozi zid".

Imen kandidatov za nove veleposlanike Školč in Lahovnik nista komentirala, saj gre za tajen postopek, so pa, kot je dejal Školč, med njimi "zagotovo sporna" imena, ki ne ustrezajo definiciji za veleposlanika po novem zakonu o zunanjih zadevah.

Predsednik OZP Jožef Jerovšek (SDS) je v izjavi za medije obstrukcijo LDS in Zaresa komentiral z besedami, da "bolj marginalne opozicijske stranke na tem segmentu niso dovolj državotvorne". Izrazil je zadovoljstvo, da takšna nedržavotvornost ni prisotna pri vseh opozicijskih strankah.

Odbor po njegovih besedah opravlja delo, ki je predvideno po zakonu o zunanjih zadevah in običajni diplomatski praksi. Ali bo predsednik republike imenovanja podpisal šele po volitvah, je po besedah Jerovška "njegova avtonomna odločitev".

Če pa bi sprejeli tezo opozicije, da se z imenovanji novih veleposlanikov počaka na čas po volitvah, bi bil po Jerovškovih besedah "popolnoma porušen redosled in običajna diplomatska praksa". Ob tem je spomnil, da so nekaterim veleposlanikom zaradi predsedovanja podaljšali mandate.

Jerovšek je v komentarju na navedbe Lahovnika in Školča, da gre pri imenovanjih veleposlanikov za politizacijo tudi poudaril, da so predlogi z MZZ na nek način že v skladu s predlogom zakona o zunanjih zadevah, ki predvideva, da bi lahko mesto veleposlanika zasedali le karierni diplomati.

Odzvali so se tudi na zunanjem ministrstvu in v sporočilu na svoji spletni strani poudarili, da sta tokrat MZZ oz. vlada za veleposlanike predlagala karierne diplomate. Edino v enem primeru gre za diplomata, ki je že bil veleposlanik in deluje na področju zunanje politike, vendar v tem trenutku ni zaposlen na MZZ. Tokratni predlogi so pripravljeni v pričakovanju sprememb zakona.