kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Obljubil pomoč

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor si je danes v Bohinju ogledal škodo zadnjih poplav, ki so zajele Slovenijo, in napovedal hitro pomoč države. Obenem se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri reševanju in preprečevanju škode, ter napovedal, da bo država prav tako hitro pomagala prizadetim, kot so pomagale dežurne službe na terenu.

Predsednik vlade Borut Pahor si je danes v Bohinju ogledal škodo zadnjih poplav, ki so zajele Slovenijo, in napovedal hitro pomoč države. Obenem se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri reševanju in preprečevanju škode, ter napovedal, da bo država prav tako hitro pomagala prizadetim, kot so pomagale dežurne službe na terenu.

"V imenu vlade Republike Slovenije se zahvaljujem vsem prostovoljcem, ki so v času največjega družinskega praznika pustili družino in prišli pomagati drugim, in vsem, ki poklicno skrbijo za pomoč. Dejstvo, da so se ljudje prostovoljno odrekli božičnemu večeru, nam daje upanje na solidarnost in zavest, da obstajajo ljudje, ki nam bodo pomagali, ko bomo v stiski, kar se ne sme jemati za nekaj samoumevnega," je povedal Pahor in napovedal, da bo prav tako interventno ukrepala tudi država, ki ima vzpostavljen mehanizem finančne in druge pomoči. "Še pred novim letom se bo vlada seznanila s prvo informacijo o nastali škodi in pripravila podlago, da bo hitro pomagala tudi s sredstvi," je napovedal.

Poveljnik državne civilne zaščite Miran Bogataj se je prav tako zahvalil vsem, ki so pomagali pri reševanju in ki skrbijo za sanacijo nastale škode, ter poudaril pomen sodelovanja in solidarnosti, ki sta se pokazala tudi ob tej naravni nesreči. "V reševanje bilo vključenih okrog 2500 pripadnikov civilne zaščite, gasilcev in drugih. Hvala pa tudi vojski, ki je imela v pripravljenosti več kot 2000 svojih pripadnikov, pa tudi vsem tistim gasilcem iz Štajerske, Prekmurja in drugod, ki so čakali na poziv za pomoč," je dejal. Hkrati je ocenil, da bo nastala škoda presegla zakonsko določena sredstva, predvidena iz državnih interventnih zakonov. Slednji je razveselil tudi z dejstvom, da se vode v državi z izjemo nekaterih področij, kot sta sotočje Save in Krke, umirjajo in vračajo v struge. Dopolnila pa ga je tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki je izpostavila pomen vojaške pomoči v primeru naravnih ujm in opozorila predvsem na tehnično opremljenost Slovenske vojske.

Škodo je ocenil tudi poveljnik bohinjske civilne zaščite Boris Rožič in orisal najhujše razmere v obdobju, ko so bili posamezni predeli Bohinja praktično odrezani od ostale Slovenije. Slednji je povedal, da se je Bohinjsko jezero dvignilo praktično za dva metra, največja pa je bila škoda v naseljih spodnje bohinjske doline ob reki Savi. Med drugim je zalilo več kot 100 kleti, poškodovan je del cestne infrastrukture, a vodostaji hitro upadajo in sanacija na terenu že poteka. Rožič je ob tem dodal, da je bila vodna gmota tokrat večja kot ob zadnjih katastrofalnih poplavah pred dvema letoma, škoda pa bo bistveno manjša, saj so v bohinjski občini ob sanaciji takratne škode uredili tudi infrastrukturo na način, ki zmanjšuje škodo v primeru poplav. "To se je videlo že med tednom, ko je dež stopil sneg in ko smo težave reševali z odmaševanjem prepustov," je dejal. Kot je še povedal, so reševalne ekipe v Bohinju reagirale hitro, poudaril pa tudi aktivno pomoč domačinov, ki so v številnih primerih z lastno opremo reševali poplavljeno imetje.

Za pomoč pri reševanju se je vsem službam zahvalil tudi bohinjski župan Franc Kramar, ki je prav tako še enkrat poudaril investicije v infrastrukturo po zadnjih poplavah pred dvema letoma, ko je škoda v Bohinju ob katastrofi v Železnikih ostala kar malce spregledana in ocenil, da je škoda tokratnih poplava vnovič velika, a obljubil, da bo prva sanacija izvedena zelo hitro. Dela v Bohinju že potekajo in v nekaj dneh bodo rešene vse ključne težave: "Še enkrat zato pozivam vse, ki so novoletne počitnice načrtovali v Bohinju, da naj pridejo v Bohinj."