Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi z zakonodajo v v prid družinam

Deli na:
NSi z zakonodajo v v prid družinam

Foto: Bobo

Poslanska skupina NSi je v DZ vložila dve od štirih napovedanih sprememb zakonov, v katerih predlagajo sprostitev ukrepov iz zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf).

To so spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ter zakona o vrtcih. Ključen cilj sprememb je izboljšanje družinskega življenja in povišanje števila rojstev.

NSi je že konec januarja v parlamentarni postopek vložila predlog sprememb Zujfa, vendar so po dogovoru s službami državnega zbora, da bi poenostavili in pospešili obravnavo, posamezne predlagane ukrepe umestili v samostojne predloge. V sredo so tako dva od štirih že vložili v parlamentarno obravnavo. Da je sprostitev ukrepov iz Zujfa nujna, je poslanka NSi Iva Dimic, sicer prvopodpisana pod oba predloga, opozorila tudi premierja Mira Cerarja na zadnji dan januarske seje DZ.

Kot je razvidno iz obeh besedil predlogov sprememb, so glavni nameni in cilji omogočiti družinam optimizacijo družinskih proračunov in ustrezni socialnoekonomski položaj, uveljaviti pravičnejšo porazdelitev javnih financ in spodbuditi domačo potrošnjo. Cilj je tudi pomagati staršem, da bodo lažje usklajevali družinsko in poklicno življenje ter se posledično odločali za rojstva več otrok in izboljšati demografsko sliko Slovenije.

Predloga zasledujeta ustavno načelo varovanja družine, materinstva, očetovstva, otrok in mladine ter načela najboljše otrokove koristi, načelo dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema ter pravične razdelitve dobrin, so zapisali.

Predlog sprememb zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih tako predvideva vrnitev najvišje višine izplačila starševskega nadomestila na raven pred sprejemom Zujfa, odpravo omejitve višine starševskega nadomestila in višine starševskega dodatka, ponovno uvedbo univerzalne pravice do pomoči ob rojstvu otroka in pravice do dodatka za veliko družino in ponovno uvedbo rednega usklajevanja nadomestil preživnin.


Poglavitna rešitev iz predloga sprememb zakona o vrtcih pa je ponovna uvedba nižje cene vrtca za prvega otroka ter brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so hkrati vpisani v vrtec. Ta ukrep, ki je bil po trditvah NSi v uveljavi do leta 2012, bi družine finančno in organizacijsko razbremenil.

Finančne posledice za sprejem sprememb zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ocenjujejo na 3,5 milijona evrov, sprejem sprememb zakona o vrtcih pa bi državni proračun obremenil za deset milijonov evrov v tem letu in za 21,5 milijona evrov v naslednjih letih.

Sprejem predlaganih sprememb bi po navedbah NSi poenostavil obseg dela ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predvsem na nivoju centrov za socialno delo. Sprejem sprememb zakona o vrtcih bi poenostavil tudi delo občin pri izračunu pravic za znižano plačilo vrtca.

Predloga bi sicer strankam omogočila bolj preprosto in bolj predvidljivo uveljavljanje pravic iz naslova družinske in socialne politike. Ker je eden glavnih ciljev povišati število rojstev, bi prinesli noveli zakonov tudi dolgoročne pozitivne posledice za gospodarstvo. Rojstva pa so po navedbah NSi nujna za ohranitev ravnovesja na trgu dela v prihodnjih desetletjih.

Glede na to, da vlada v zadnjih letih sprošča varčevalne ukrepe zlasti v gospodarstvu, bi se morala usmeriti tudi v reševanje družinske problematike, so prepričani v NSi.

V poslanski skupini NSi predlagajo DZ obravnavo po rednem postopku.